Zašto nestašica čipova neće postati prošlost u skorije vreme

Kriza sa nestašicom čipova tokom 2021. godine imala je ozbiljan uticaj na naše živote. Automobili su postali skuplji i njihova proizvodnja je gotovo stala. Proizvođači računara žure da održe korak sa konstantnom potražnjom kupaca. Bezbroj proizvoda nije izašlo na tržište, a datumi njihovog lansiranja su pomereni za naredne godine.

Zašto nestašica čipova neće postati prošlost u skorije vreme

Nestašica čipova trajaće još minimum dve godine

Iako je ovaj problem pogađao praktično sve, nedostatak čipova je bio posebno bolan za gejmere. Godinu dana nakon lansiranja PlayStation 5 konzole, još uvek je praktično nemoguće naručiti ga. Proizvođači automobila su smanjili porudžvine hardvera na početku pandemije, uz pretpostavku da potrošači neće biti zainteresovani za kupovinu novih vozila. Ispostavilo se u potpunosti suprotno, da postoji ogromna potražnja koja je značajno podigla cene polovnih automobila.

Proizvođači čipova su takođe bili primorani da idu u korak sa rastućom potražnjom za računarima, konzolama i širokim asortimanom gadžeta, dok su se uporedo bavili usporenom proizvodnjom usled blokada zbog COVID-a i drugih mera predostrožnosti. Mnogi analitičari tvrde da će se globalna nestašica čipova nastaviti tokom 2022. i 2023. godine. Iako bi buduće fabrike čipova Intel-a, TSMC-a i Samsung-a mogle da povećaju zalihe, ipak će proći najmanje dve godine od kada te kompanije počnu sa radom. Intel je započeo izgradnju svoje dve fabrike čipova u Arizoni u septembru i ne očekuje da će biti operativne do 2024. godine.

U SAD-u postoji tračak nade da bi Zakon o inovacijama i konkurenciji (USICA), koji uključuje 52 milijarde dolara finansiranja mogao da podstakne veću proizvodnju poluprovodnika. Račun takođe uključuje 190 milijardi dolara za unapređenje američkog istraživanja i razvoja poluprovodnika, sve u nadi da će SAD postati konkurentnije Kini, koja je dramatično povećala svoju proizvodnju čipova u poslednjoj deceniji. Konflikt u proizvodnji između dve zemlje došao je do vrhunca tokom 2021. i to nakon što su ove dve zemlje godinama bile uključene u tihi cyber rat.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,