ERP 2024

Zavisnost od mobilnog telefona fizički menja strukturu mozga

Većina nas danas ima pametne telefone koji nam omogućavaju mnogo toga a ne samo telefoniranje. Možemo surfovati vebom, igrati igrice, crtati, praviti fotografije i video snimke viske rezolucije i još mnogo toga. S tim u vezi, nije iznenađujuće da postoje oni koji provode više vremena na svojim telefonima u odnosu na druge.

PCPress.rs Image

Međutim, čini se da bi možda trebalo da se razmotri opcija da s vremena na vreme odložimo telefone. Prema nedavnoj studiji, istraživači su koristili MRI mašine i otkrili da su oni koji su klasifikovani kao zavisnici od pametnih telefonima imali fizički promenjenu strukturu mozga slično onome što lekari vide kod zavisnika od droga.

Metodologija testiranja

Test je sproveden na 48 osoba, od kojih je 22 kategorisano da imaju zavisnost od pametnih telefona. Prema rečima istraživača sa Hajdelberg univerziteta: „S obzirom na njihovu široku upotrebu i sve veću popularnost, ova studija dovodi u pitanje bezopasnost pametnih telefona, barem kod pojedinaca kod kojih je povećan rizik za razvoj zavisnih ponašanja vezanih za pametne telefone.“

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

Zavisnost od pametnih telefona nije nova i već smo čuli za nju, ali ovi nalazi bude određenu dozu zabrinutosti. S tim na umu, kompanije poput Apple-a i Google-a uvele su funkcije na svoje telefone i operativne sisteme radi smanjenja vremena koje korisnici troše na njih.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: