PC Press Studio

Prvi Apple-ovi Mac čipovi tek 2021. godine

Apple već neko vreme radi na sopstvenom procesoru koji bi, prema najnovijim izjavama, trebao da bude lansiran tokom prve polovine naredne godine. Prelazak na nove čipove doneo bi bolju integraciju sa iPad i iPhone uređajima, jer bi na njima mogle da rade iste aplikacije.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će Apple u narednih 12 do 18 meseci uspeti da ovlada 5 nm procesom proizvodnje procesora, kao i da će kompanija predstaviti 5G iPhone, iPad sa mini LED, kao i Mac računar zasnovan na sopstvenom procesoru. Apple A14 Bionic trebao bi da bude dovoljno moćan da zameni Intel-ov 6-jezgarni mobilni procesor. Da bi dostigao taj cilj Apple je napravio nekoliko agresivnih poteza. Regrutovao je ARM CPU dizajnera i napravio je poseban tim sa zadatkom da što pre napravi ovu tranziciju.

Prelazak na sopstveni procesor je jedna od najvažnijih strateških odluka za Apple, koji će ga osloboditi zavisnosti od drugih kompanija. Ipak, iz prve ruke su shvatili da čak i jedna od najvrednijih kompanija na tržištu ne može tek tako da razvije sopstveni procesor. Kada su počeli sa njegovim razvojem u aprilu 2018. godine, očekivali su da će ove godine on već biti dovršen, a sada se to prolongira bar za godinu dana.

Pročitajte i:  Windows 12 zasnivaće se na AI funkcionalnostima

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,