BIZIT 2022

Zbog nestašice čipova, Intel se vraća na 22-nm proces

Pre dve nedelje pisali smo da se Intel suočava sa nestašicom čipova zbog ograničenosti svojih proizvodnih kapaciteta i odlaganju 10-nm čipova u poređenju sa trenutno visokom potražnjom na tržištu za njihovim 14-nm čipovima. Kao jedno od rešenja nametnulo se poveravanje proizvodnje određenih čipova eksternom partneru, u ovom slučaju tajvanskom TSMC-u.

PCPress.rs Image

Sada se u novim izveštajima spominje još jedno potencijalno rešenje problema nestašice 14-nm čipova, to jest ponovno pokretanje proizvodnje u starom 22-nm procesu što se tiče određenih čipsetova iz serije 300 (konkretno se to odnosi samo za entry-level čipset H310).

Prema izvorima u Kini, prva realizacija nastala iz ove odluke je H310C čipset, a povratak na stari proizvodni proces donosi i veću potrošnju energije, te veće dimenzije u poređenju sa 14-nm čipovima. Čipset H310C nosi sSpec SRCXT i navodno će biti dimenzija 10mm x 7mm, dok će 14-nm H310 (sSpec SRCXY) biti samo 8,5 mm x 6,5 mm. Originalni H310 dizajn je projektovan za 6W TDP, ali se ne očekuje da će se mnogo promeniti ili uticati na OEM dizajn u bilo kojoj fazi. Zapravo, to bi moglo da donese više opcija proizvođačima sistema, s obzirom na to da su neželjeni efekti malo verovatni u trenutnom stanju razvoja drajvera, što takođe znači da Intel vraća podršku za Windows 7 na H310C.

Pročitajte i:  Intel planira izgradnju fabrike za čipove u Italiji

Izvor: TechSpot

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,