BIZIT plus

Zbog nestašice čipova Sony smanjuje očekivanja prodaje PS5 konzole

Sony se još uvek bori da napravi dovoljno PlayStation 5 konzola kako bi zadovoljio potražnju. Tokom poslednjeg kvartala prošle godine, koji je i najvažniji zbog prazničnih kupovina, prodato je 3.3 miliona konzola, odnosno ukupno 17.3 miliona od trenutka predstavljanja PS5. To je znatno manje od 20.2 miliona prodatih PS4 konzola u istom vremenskom razdoblju nakon njenog lansiranja.

ps5

Zbog toga, Sony je objavio da je u svojoj gaming diviziji imao promet od 7.09 milijardi dolara, što je oko 9 procenata manje od Q4 2020. godine. Interesantno je da je zbog toga porastao operativni profit kompanije za 12.1 procenat (810 miliona dolara), a razlog je što Sony gubi novac na svakoj prodatoj konzoli. Ako se pitate gde je tu računica – zaradu ostvaruju od prodaje igara i pretplate na online servise.

Sony CFO, Hiroki Totoki, naveo je da kupci žele da kupe PS5 konzolu, ali partneri zbog nedostatka čipova ne uspevaju da obezbede dovoljno komponenti. On očekuje da će se ista situacija nastaviti i tokom ove godine. Uostalom, kompanija je smanjila predviđanja prodaje za ovu godinu, sa 14.8 miliona na 11.5 miliona jedinica. Istovremeno, očekuje da će profit porasti za šest procenata.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Proteus Controller 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: