BIZIT plus

Zbog nestašice čipova sve veći broj falsifikata

Pandemija je uticala na nestašicu različitih vrsta robe, a između ostalih trpe i proizvođači čipova. Nestašica utiče i na korisnike, najpre na gejmere koji pate već neko vreme – od kada su kripto-rudari ušli na njihovu teritoriju. Eksperti sada upozoravaju da bi nestašice mogle da izazovu veći broj falsifikovanih uređaja na tržištu.

PCPress.rs Image

Paralelno s nestašicom elektronskih uređaja rasla je potražnja, budući da su građani zatvoreni u kuće osetili potrebu za novim mašinama – što zbog posla, što zbog zabave. Uticaj na tržište je bio očigledan gotovo odmah, pa su grafičke karte već neko vreme u krizi, zbog čega proizvođači kao što je MSI koriste stare proizvode – poput Nvidia GT 730 iz 2014. godine. Stariji proizvodi su u poređenju s novijim daleko lošiji, ali rade, što je u ovom trenutku najbitnije.

Vraćanje starih grafičkih kartica dostupno je samo velikim proizvođačima, pa je sve više malih, nepoznatih kompanija koje se okreću drugom rešenju: lažnoj robi. Eksperti ističu da su nestašice otvorile vrata kriminalcima koji žele da zarade na elektronskim komponentama. Istina je da se ne radi o novom problemu – falsifikati postoje oduvek. Falsifikovani čipovi su ipak veći problem, budući da ciljaju drugi deo problema – umesto korisnicima koji žele da uštede nešto novca, lažnu robu prodaju kompanijama čija je proizvodnja zaustavljena zbog nestašice. Problem je zbog toga ozbiljniji, jer falsifikati ulaze dublje u proizvodnju.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft zajedno rade na razvoju AI baziranih NPC-a

PCPress.rs Image

Falsifikatori su svesni pritiska koji trpe proizvodni pogoni kompanija, pa u skladu s tim biraju kupce. Implementiranje lažnih komponenti samo pojačava krizu – svejedno je da li će neka kompanija gubitke pretrpeti sada, zbog zaustavljene proizvodnje, ili kasnije, zbog zamena neispravnih proizvoda, te tužbi.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: