Zebra Systems: Bitka za korisnike

Koliko je istine u rečenici “Show must go on”! Godina je prošla i mi smo ponovo na BIZIT-u. Svašta smo preturili preko glave, jedva dočekali kraj 2020. godine, međutim, ni naslednica nije mnogo bolja.

PCPress.rs Image

Ponuđena tema ovog BIZIT-a je široka i omogućava da se raspišemo o tehnologijama, inovacijama i čemu sve ne. Ipak, ponekad zastanem, potražim sličnosti i razlike u trendovima, ponašanju i pokušam da sebi pojasnim razloge kako i zašto se nešto događa i kuda idemo.

Trenutno u svetu, a i kod nas, sve je veći nedostatak stručnjaka na području savremenih tehnologija: aplikativnog programiranja, administriranja i zaštite informacionih sistema. Međutim, tu sličnost s tehnološki razvijenim državama uglavnom prestaje. Ako izuzmemo programiranje, koje je nekako uspelo da se odvoji i postane nezavisna oblast i industrija za sebe, administriranje i zaštita računarskih sistema deo je u kome preduzeća još uvek čvrsto zauzimaju poziciju da sve operacije treba nadzirati iznutra. Kod nas trendove u računarstvu mahom postavljaju ljudi koji su stručnjaci u drugim oblastima i imaju druge prioritete. Rezultat? I dalje nam odlaze mladi i sposobni ljudi. Mada više ne moraju da odu fizički, rezultat je isti. Sigurnost sistema takođe posledično pada.

PCPress.rs Image
Nebojša Stankić, Zebra Systems, Southeast Europe Regional Manager

Racionalizacija održavanja

MSP (Managed Service Providing) ili prevedeno „Održavanje i upravljanje uslugama” je trend koji je od svetske krize 2008. počeo da preuzima primat u ponudi računarskih usluga u svetu. Evo primera: zemlje severne Evrope u sektoru računarske sigurnosti još pre četiri godine su kroz MSP nabavljale više od 30 odsto svojih potreba za sigurnošću IT sistema. To znači da i oni imaju nedostatak kadrova ili su ti kadrovi neisplativi da bi ih obična preduzeća imala kao stalno zaposlene. Više od pola od tog broja su srednja i velika preduzeća, što takođe potire mišljenje da je MSP samo za mala preduzeća.

Šta time postižemo? Smanjuje se nedostatak preko potrebnih kadrova s početka priče. Da li to znači da MSP model radi efikasnije nego standardno održavanje? I te kako. Sam koncept MSP-a ide u pravcu preglednosti s mogućnošću brze reakcije ka pojedincu, grupi računara, korisnika i sl. S druge strane, ako se neka osoba bavi samo sigurnošću, njegova produktivnost je daleko veća nego druga, slična osoba koja pokriva širi portfolio. Još jedan podatak o produktivnosti… Na listi produktivnosti za godinu 2021, Nemačka je sedma, Slovenija je 26. od 70, a nas na listi i nema.

PCPress.rs Image
Nebojša Stankić, Zebra Systems, Southeast Europe Regional Manager

Proizvođači koji imaju širok portfolio svakodnevno potrebnih rešenja kroz MSP platformu u daleko su boljoj poziciji nego oni koji su fokusirani samo na pojedinačne segmente kao tradicionalan proizvod. Ukoliko nam sistem održava obučen partner kroz MSP, dolazimo na to da svako radi ono što najbolje zna, na najefikasniji i najjeftiniji način. Tradicionalni sistem integratori treba da se prilagode MSP-u jer se produktivnost mora podići na viši nivo.

Sličan izazov je i pred distributerima. Trend ukrupnjavanja distributera u regiji dovodi do slabljenja podrške jer jedan stručnjak podržava sve širu regiju.

Oni distributeri, koji razumeju trenutak u kome se nalazimo, potrebe društva i partnera, biće u poziciji da potpomognu transformaciju društva i ostanu zamajac promena.

PCPress.rs Image

Zebra Systems, kroz pažljivo izabran portfolio MSP i klasičnih vendora, cloud i on-premise rešenja te tehničku pomoć partnerima odličan je izbor za delikatan trenutak.

Korisna adresa: Zebra.cz

Autor: Nebojša Stankić, Zebra Systems, Southeast Europe Regional Manager, nebojsa.stankic@zebra.cz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,