Zemlju je pogodila solarna oluja mnogo jača nego što se očekivalo

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu ocenila je novu geomagnetnu oluju ocenom G4, što je druga najviša ocena.

PCPress.rs Image

Često preskačemo vesti koje govore o solarnim olujama. Uglavnom jer ih ne razumemo i tumačimo kao informacije koje nam malo ili gotovo ništa ne znače. Dok svakodnevno gledamo vremensku prognozu uslovno rečeno kosmička prognoza nas ne zanima. A da li grešimo?

Tokom poslednjih nedelja slušali smo o upotrebi Teslinog oružija za izazivanje zemljotresa u Turskoj. Takve vesti su veoma popularne i prijemčljive. Već sasvim dosadna kovanica se lepi za sve ono što je nama daleko ili nam se čini da je totalno suludo – „teorija zavere“.

U poslednjih nekoliko nedelja su se desile razne nezgode u saobraćaju, bilo je dosta problema u komunikacijskim mrežama, zemljotresi i slični događaji. Zašto isključujemo mogućnost da je to posledica solarne oluje? Sama solarna oluja nije nikakav bauk i postoji od kada postoji i kosmos. Naše znanje je pak malo i mi ne razumemo njen uticaj. Solarna oluja kao i svaka druga oluja nosi sa sobom određene posledice. Bilo da je naš grad pogodila obična oluja ili Zemlju solarna posledice su iste.

I dok rado gledamo snimke prirodnih nepogoda o solarnim olujama, najavama i posledicama uglavnom nećemo ni da govorimo. A sve smo im izloženiji i možda je vreme sada kada govorimo o sve većoj upotrebi AI u svakodnevnom životu da probamo da pratimo i kosmičke „vremenske prilike“.

Najmoćnija oluja u poslednjih šest godina pogodila je Zemlju u petak. Žestina oluje je učinila aurore vidljivim duž Novog Meksika i primorala svemirske letove da odlože lansiranje.

Solarne ili geomagnetne oluje su poremećaji Zemljinog magnetnog polja uzrokovani sunčevim materijalom iz koronalnih masa gde dolazi do velikog izbacivanja plazme i magnetnog polja iz sunčeve atmosfere.

Solarna oluja se očekivala ali značajno nižeg inteziteta. Očekivala se G2 a došla je G4. Ovakve oluje mogu da imaju uticaja ne samo na satelite, planove svemirskih letova, već i na električne mreže, napone, rad uređaja koji je priključen u datom momentu na mrežu, kretanje vode ali i na nas ljude u pogledu naših percepcija.

Očekuje se učestalost solarnih oluja tokom ove i sledeće godine.

Izvor: greaterkashmir.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: