BIZIT plus

Život na Marsu: Potraga koja traje

Potraga za životom na Marsu traje – Mars Sample Return program bi trebalo da donese uzorke na Zemlju već 2030. godine. Neki naučnici tvrde da smo dokaze već pronašli, ali da smo ih brzo uništili.

PCPress.rs Image

Mnogo pre Curiosity rovera NASA je na Mars poslala Viking Project. Cilj mu je bio potraga za dokazima o postojanju života na ovoj planeti, a rezultati su zbunili naučnike. Sve se dogodilo pre 50 godina, pa je bilo komplikovanije. Mnogi nisu očekivali puno, posebno kad se dokazalo da su pronađeni organizmi zapravo na Mars stigli sa Zemlje zajedno sa opremom.

Neki naučnici imaju druge teorije. Dirk Schulze-Makuch je nedavno objavio rad u kojem podseća na mikroorganizme koji na Zemlji žive u najsurovijim uslovima. Dalje je nastavio s opisom eksperimenta u okviru Viking projekta – u uzorke je dodavana voda, a Makuch kaže da kad bi se slično učinilo s pomenutim organizmima na našoj planeti, koji potrebnu vlažnost izvlače iz vazduha, to bi ih ubilo. Možda se isto dogodilo i na Crvenoj planeti pre 50 godina (u radu piše: kad vas davi neki vanzemaljski robot (Viking), onda vam baš i nije do života).

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu
PCPress.rs Image

Ništa od navedenog naravno ne može da se potvrdi, ali se radi o teoriji koja bi mogla da se testira u okviru misije koja još uvek traje.

Izvor: IFL Science

Facebook komentari: