BIZIT plus

Žulijen Asanž više nije glavni i odgovorni urednik WikiLeaks-a

S obzirom da je ekvadorska ambasada onemogućila Žulijenu Asanžu slobodan pristup Internetu i informacijama iz sveta, rukovodstvo WikiLeaks-a je odlučio da napravi promenu na vrhu. Za glavnog i odgovornog urednika postavljen je islandski novinar Kristin Hrafnson (Kristinn Hrafnsson). U saopštenju koje je tom prilikom izdato napominje se da je do promene u uredništvu došlo zbog „vanrednih okolnosti“ u kojima je Žulian Asanž „odsečen“ i u nemogućnosti da komunicira na dnevnom nivou.

PCPress.rs Image

Osnivač WikiLeaks-a će i dalje biti član ekipe i učestvovaće u razvoju portala, ali ne na dnevnom nivou kao što je to radio do sada. U svojoj izjavi, novi glavni urednik Hrafnson, optužio je Ekvador za tretman prema Asanžu, ali se i zahvalio na ukazanoj prilici i šansi da osigura kontinuitet WikiLeaks projekta.

Ova promena na vrhu ne bi trebala da značajnije utiče na promenu u poslovanju WikiLeaks-a. Asanž još od marta ove godine nije bio u prilici da mnogo učestvuje u radu portala, a po svemu sudeći Hrafnson je fokusiran na održavanje postojeće strategije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: