BIZIT plus

Центар за промоцију науке обележио “Дан науке 2011”

Centar_za_promociju_naukeПрви Дан науке у Србији је обележен многим активностима, а Центар за промоцију науке одлучио се да представи резултате најмлађих научних тимова из Србије под називом “Млади научни шампиони”. Презентација је уприличена на броду “Кеј I”, испред хотела “Југославија” и обухватила је следеће пројекте:

FON team: Ефикаснија доступност воде

Оригинални модел који омогућава јефтинији приступ изградње инфраструктуре за снабдевање водом

Fon_team

У свету 1,1 милиjарда људи нема приступ чистоj води, док око 2 милиjарде људи немаjу приступ санитариjама. Ово су главни узроци различитих обољења, као и високог процента смртности код мале деце коjа су изложена овом проблему. Проблем се пре свега односи на пери-урбане и урбане сиромашне краjеве (сламови, фавеле…). У овим краjевима, жене и девоjчице су главни снабдевачи водом. Оне губе до 9 сати дневно у потрази за водом, коjу врло често мораjу да узму из реке или jезера. Из тог разлога жене не могу да имаjу посао, а девоjчице не иду у школу.

Наш задатак био jе да осмислимо пословни модел коjи ће, на наjефикасниjи начин и уз наjмање трошкове, обезбедити доступност чисте воде и санитариjа онима коjима је отежан приступ овим ресурсима и на таj начин побољшати социjалну и економску ситуациjу становника неразвиjених делова света. Циљ имплементациjе оваквог модела jе обезбеђивање чисте воде и санитариjа за 100 милиона људи у року од 5 година.

ETF Robotics: Инжењерски приступ моделирању и управљању човеколиким роботом – ECCEROBOT- ом

ETF-robotics

Оваj студентски проjекат jе део ширег проjекта – ECCEROBOT, коjи jе финансиран од стране EУ, а коjи се на Eлектротехничком факултету ради у оквиру Одсека са сигнале и системе у координациjи професора Вељка Поткоњака. Eкипа студената EТФ-а у оквиру ECCEROBOT проjекта сарађуjе са великим европским институциjама као што су Технички универзитет у Минхену (ТУМ), Универзитет у Цириху, Универзитет Sussex у Eнглескоj и француска фирма The Robot Studio. Прототип ECCEROBOT-а jе специфичан по томе да он не копира само изглед човека као што то раде наjпознатији jапански произвођачи робота Honda, Sony и остали, већ ECCEROBOT представља верну копиjу анатомиjе људског тела. На оваj начин jе могуће остварити и покрете робота налик човековим (за разлику од осталих хуманоида), уз идеjу да се на овом технолошком концепту искористе знања о човековоj физиологиjи пресликана на jезик технике. Дакле ECCEROBOT поседуjе комплетан скелет и мишиће коjе имитираjу одређени вештачки материjали и структуре погона робота. Оваj концепт jе проглашен за наjвећи технолошки концепт у свету 2010. године од стране популарног америчког магазина “Popular mechanics”, а о њему су писали и “IEEE Spectrum”, немачки “Der Spiegel”, “New Scientist” и други.

Pročitajte i:  Čistija budućnost uz drvene vetrenjače

Резултати EТФ Robotics групе се огледаjу у оригиналном симулатору коjи даjе могућност тестирања овакве човеколике структуре на рачунару при обављању различитих задатака. Други битан резултат екипа EТФ-а jе управљање овим роботом на бази конвенциoналних инжењерских метода. Кроз њихов “puller-follower” концепт управљања, описане су поделе улога међу моторима робота и управљање jе изведено на енергетски ефикасан начин уз пресликавање биолошких принципа на ову сложену иновативну механичку структуру.

Даљи планови тима односе се на усавршавање ECCEROBOT-a у сарадњи са страним партнерима, са краjњим циљем да он jедног дана постане водећи робот на тржишту кућних робота и нешто што ће домове разликовати једне од других.

Strawberry Energy: Strawberry drvo

Strawberry_Energy

Jавни соларни пуњач jе независан фото-напонски систем предвиђен за уградњу на jавним трговима, парковима и шеталиштима. Систем jе у потпуности аутономан, што значи да ниjе прикључен на градску напонску мрежу и да је целокупна енергиjа коjа се у сустему произведе, такозвана „зелена“ енергиjа, добиjена од Сунца. Уређаj има шеснаест уграђених енергетски ефикасних пуњача за наjзаступљениjе моделе мобилних телефона, музичких плеjера и дигиталних фотоапарата, и сви они могу радити истовремено. Сва енергиjа коjа се у току дана произведе, складишти се у систему акумулаторских батериjа, тако да систем може радити и ноћу, као и за време облачних дана. Поред свега наведеног, Strawberry дрво има уграђен и бежични интернет, тако да људи истовремено могу пунити батериjе своjих телефона и сурфовати интернетом. Уређаj има соларне панеле на врху и уграђене клупе са надстрешницом. Поседуjе енергетски ефикасно паметно осветљење коjе се аутоматски пали када падне мрак или када неко користи пуњач. Осим тога, овај уређаj има могућност да шаље SMS поруке са дневним извештаjем о раду, прикупља податке о осунчаности, итд. Велика пажња посвећена је концепту енергетске ефикасности, и различите иновативне мере смањења потрошње примењене су приликом осмишљавања и проjектовања уређаjа.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Godzilion: Таксико

Godzilion

Таксико jе мобилни сервис коjи на потпуно нов начин повезуjе корисника, возача таксија и такси компаниjу (удружење). Систем побољшава корисничко искуство чинећи услугу бржом, jедноставниjом и сигурниjом, повећава стандард и ефикасност такси-возача, док такси компаниjи омогућава потпуну контролу и смањење трошкова.

Освојене награде:
• Презентација на Mobile Monday 3 у Београду
• 2. место на међународној How To Web конференцији у Београду
• 1. место на Startup. 0 такмичењу у Билбау, које се одржало у склопу међународне Ноник конфернеције 17 – 18. јун 2011. године.


Након ових презентација, на Великом ратном острву приређен је Научни еко-сафари, на коме су се уживо представили Одсек за природне ресурсе и животну средину Института за мултидисциплинарна истраживања и Лига за орнитолошку акцију Србије.

Радионица “Биоиндикатори као еколошки параметри” Одсека за природне ресурсе и животну средину бави се проучавањем стања екосистема у оквиру два пројекта:

• Рибе као биоиндикатори стања квалитета отворених вода Србије – испитивање могућности коришћења различитих параметара код риба као индикатора стања акватичних екосистема у Србији.

Pročitajte i:  Kompanija LG strateški investira u robotiku

• Мерење и моделирање физичких, хемијских, биолошких и морфодинамичких параметара река и водних акумулација – развој усаглашене методологије за оцену статуса река и водних акумулација у Србији.

Лига за орнитолошку акцију Србије представила је пПројекат Wings across the Balkans BirdLife International-а, чији је циљ унапређење природе и птица на просторима бивше Југославије.

Центар за промоцију науке упутио је и званични позив будућим научним шампионима да на будућим данима науке представе своје пројекте и активности.


Дан науке у Србији установљен је одлуком Владе Републике Србије, из августа 2010. године, а дан рођења научника Николе Тесле – 10. јул, проглашен је Даном науке у Србији.

Центар за промоцију науке је једна од најмлађих јавних установа чији је задатак промоција и популаризација науке и технологије, научно-технолошких резултата и достигнућа у земљи и свету.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,