BIZIT plus

25 godina iMac-a

Apple je dugi niz godina predvodnik inovacija u IT industriji. Na primer, sadašnji Mac računari su, zahvaljujući Apple-ovim čipovima, moćniji od najboljih Windows računara, iPhone je napravio revoluciju u sferi mobilnih telefona, iTunes i iPad u muzičkoj industriji…

PCPress.rs Image

Međutim, jedna od najvećih prekretnica u tehnološkoj industriji desila se 15. avgusta 1998. godine, kada je Apple predstavio prve iMac računare.  Polutransparentna kućišta različitih boja, zajedno sa inovativnim hardverom, vrlo brzo su učinile ove računare jednim od najpopularnijih proizvoda kompanije. Umesto „dosadnih i ružnih“ kućišta PC računara bež boje, korisnici su u svojim domovima i kancelarijama dobili vizuelno atraktivne i funkcionalne proizvode. Nakon 25 godina, još uvek se osećaju efekti pojave iMac-a u IT industriji.

Originalni iMac, nazvan iMac G3, bio je potpuno različit od svih računara koje smo imali na raspolaganju u to vreme. Njegova cena je bila 1.300 dolara, a bio je zasnovan na PowerPC G3 procesoru na 233 Mhz, 15“-nom displeju, 32 MB memorije i hard diskom od 4 GB. Računar je imao CD-ROM drajv, ugrađeni modem, USB portove i stereo zvučnike koji su bili sastavni deo kućišta. Proizvodio se u nekoliko kolornih varijanti i bio je prenosan (jer je posedovao ručku za lakše nošenje). Suštinski, iMac je preteča današnjih „all-in-one“ računara.

Pročitajte i:  Apple pobija svaku tvrdnju iz tužbe DOJ-a

Na njegovom predstavljanju, Stiv Džobs ga je uporedio sa Compaq Presario 4880 računarom (zasnovanim na Pentium II procesoru i, skoro duplo skupljem računaru od iMac-a), pokazujući koliko je iMac brži u renderovanju i reprodukciji video sadržaja. A zatim ga je uporedio i sa Presario 4540 računarom, koji je bio u istom cenovnom rangu, koga je po performansama ostavio daleko iza sebe.

iMac G3 je do 2001. godine prodat u više od pet miliona primeraka i bio je proizvod koji je praktično preporodio Apple. Nakon što je Džobs izbačen iz kompanije 1985. godine, ona je poslovala sve lošije i lošije. Džobs se vratio na čelo kompanije 1996. godine i zahvaljujući njemu (i iMac-u) ona je ponovo postala uspešna. Od 878 miliona dolara gubitka u 1997. godini, kompanija je 1998. godinu završila sa profitom od 413 miliona dolara.

Osim što je preporodio Apple, iMac ima još mnogo zasluga. Popularizovao je all-in-one računare, bio je prvi računar sa USB portovima, izbacio je flopi drajvove iz upotrebe i zamenio ih CD-ROM-om… Sve to su tehnologije i trendovi koje smo tek godinama kasnije videli na PC računarima. Možda najveći uticaj predstavlja ugrađeni modem, koji je obezbeđivao instant povezivanje na Internet. Za druge računare bilo je neophodno da se obezbedi i instalira interni ili eksterni modem, drajveri i softver za pristup Internetu, a iMac je to nudio kao sastavni deo sistema po principu „uključi i koristi“. I na kraju, iMac je bio jedan od prvih Apple-ovih proizvoda sa prefiksom „i“.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro se ne nosi tokom vožnje

Izvor: XDA Developers

Facebook komentari: