3D kontrolna tabla automobila stiže 2022. godine

Nemački proizvođač Continental napravio je saradnju sa startapom iz San Franciska koji se bavi razvojem displej tehnologije kako bi napravio inovativnu 3D kontrolnu tablu u automobilima koja se može koristiti i bez specijalnih naočara.

PCPress.rs Image

3D koji ne ometa

Tabla omogućava vozaču važne informacije i obaveštenja – kao što je projekcija GPS pravca – kako bi vožnja protekla lagodnije, u isto vreme povećavajući bezbednost i brzinu “upijanja infomacija”, navodi se u saopštenju kompanije. Proizvođač tvrdi da 3D dispelji neće previše ometati vozača, zbog toga što, u odnosu na 3D filmove, displeji neće iskakati, ističući da će u dubinu ići svega 5cm.

PCPress.rs Image

To je sve moguće uz pomoć “difrakcijske” tehnologije pozadinskog svetla, kako to zovu u toj Nemačkoj kompaniji. Ta tehnologija će omogućiti da se podaci sa kontrolne table vide čak i ako svetlo bije direktno u nju. 

PCPress.rs Image

Kreacija kontrolne table iz budućnosti prati trend autonomne vožnje, koji omogućava vozačima da u potpunosti skrenu pažnju sa puta. U budućnosti, kada automobili budu u potpunosti autonomni, proizvođač navodi da će displeji nuditi mnogo više aktivnosti koje trenutno ne može zbog smanjene bezbednosti vozača. Kao primeri navode se video pozivi, igre, internet i korišćenje društvenih mreža, kao i gledanje televizije.

Pored praktične primene, kontrolna tabla će pozdravljate pridošle saputnike, a moći će da je vide i oni koji sede pozadi. Očekuje se da ova kontrolna tabla radi u 4K rezoluciji displeja.

Izvor: businessinsider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,