ERP 2024

3D odštampan Mikelanđelov David visine samo 1 mm

3D štampa se dokazala u mnogim industrijama. Omogućava relativno brzo i jeftino štampanje delova koji su teški ili preskupi za izradu nekom drugom tehnikom. Međutim i ona ima neka ograničenja, po pitanju preciznosti i završne obrade. Ako je suditi po kompaniji Exaddon, to više neće biti problem. Oni su na svom CERES 3D štampaču, upotrebom novorazvijene tehnike, uspeli da naprave reprodukciju Mikelanđelovog Davida, sa neverovatnim nivoom detalja, visine samo jedan milimetar!

PCPress.rs Image

Za štampu je upotrebljen mlaz jonizujućeg tečnog bakra koji je prskan u količini od jednog femtolitra (10−15 litara) u sekundi. Skulptura je nazvana „Tiny David“ a za njenu izradu bilo je potrebno 12 sati štampe. Preciznost štampe je podignuta na do sada neviđen nivo. Uz pomoć ove tehnike je reprodukovana čak i talasasta kosa na Mikelanđelovom remek delu, kao i mišićni tonusi i to bez ikakvog dodatnog poliranja 3D modela.

Za ovakav rezultat zaslužan je i nov način procesiranja 3D modela statue i njeno konvertovanje u mašinski kod kojim je upravljan 3D štampač. Objekat je bio „iseckan na tanke listove“ čime je obezbeđen nov način prikupljanja informacija za štampanje dizajna pomoću CERES sistema.

Pročitajte i:  Predstavljen najveći 3D printer na svetu

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: