3D štampana flaster-vakcina 10 puta efikasnija od klasične

Visokotehnološka, bezbolna, 3D flaster vakcina, proizvod je saradnje Univerziteta Standford i Univerziteta u Severnoj Karolini u Čapel Hilu. Prema navodima studije, objavljene u Zborniku nacionalne akademije nauka SAD-a, nova vakcina obezbeđuje 10 puta bolji imuni odgovor od klasične, intramuskularne vakcine.

PCPress.rs Image

Kako 3D vakcina radi?

Transdermalna vakcina, koja sadrži 3D štampane mikroiglice, funkcioniše tako što targetira imune ćelije kože i indukuje snažan humoralni odgovor i ćelijski imunitet. U transdermalni prostor, bogat imunim ćelijama, putem posebno dizajniranih mikroiglica sa suvim i čvrstim filmom, isporučuje se sadržaj koji izaziva veoma snažan T- ćelijski i specifičan antigenski odgovor. Sadržaj vakcine zadržava se u koži mnogo duže nego u slučaju intramuskularne vakcine.

Specifičnost ove metode podrazumeva prodorni uvid da je koža, koja ima oko 1000 puta veću gustinu odbrambenih ćelija nego mišić, najbolji prostor za imunološko dejstvo vakcine. 3D flaster targetira gusto naseljenu populaciju ćelija i samim tim stvara se brži i jači imuni odgovor. Osim toga, formira se depo antigena, što za posledicu takođe ima poboljšan imuni odgovor.

Pročitajte i:  3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

Posebno zanimljiva jeste specifičnost tehnologije proizvodnje. Flaster-vakcina proizvodiće se putem 3D štampe polimernih mikro-iglica kontolisane geometrije, što je izuzetno teško proizvesti koristeći tradicionalne metode. Predviđa se da će proizvodnja vakcina ovakvom metodom ići daleko brže, čak i kada su u pitanju različite varijante vakcina. Međutim, duga ispitivanja nove metode vakcinisanja tek slede, a sledeći korak biće testiranje na ne-ljudskim primatima.

Izazovi koje tim koji radi na vakcini, u kontekstu njene komercijalizacije, predviđa, pretežno se tiču licenciranja i regulative. Nadamo se da će nova tehnologija relativno brzo ugledati svetlost dana.

Izvor: biospace

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,