BIZIT Seminar

3D štampane ćelije testisa nude nadu za mušku neplodnost

Istraživači sa Univerziteta Britanske Kolumbije (UBC) razvili su tehniku koja im omogućava 3D štampanje ljudskih ćelija testisa u šuplju cevastu strukturu koja oponaša seminiferne tubule koje se nalaze u testisima.

PCPress.rs Image

Nada za muškarce koji se bore sa neplodnošću

Štampane strukture pokazuju ohrabrujuće znake da bi mogle da proizvedu održivu spermu, a istraživači još uvek rade na tome da se ovaj ishod ostvari. Tehnologija može pružiti put do začeća za muškarce sa problemima plodnosti koje je trenutno teško ili nemoguće lečiti. Neplodnost može biti veliki teret za one koji žele da imaju decu. Uz napredak medicine, sada postoje održive opcije lečenja za mnoge ljude, ali su neki oblici neplodnosti posebno teški za lečenje.

Neplodnost pogađa 15 odsto parova, a muški faktori su uzrok u najmanje polovini tih slučajeva. Jedan posebno izazovan oblik muške neplodnosti je neobstruktivna azoospermija (NOA), gde spermatozoidi nisu prisutni u pacijentovom spermi, a trenutno je jedini način da se dobije sperma za IVF proceduru operacija kojom se pokušavaju pronaći neuhvatljivi spermatozoidi u testisima. Ovo je obično uspešno samo u polovini pokušaja. U nastojanju da pronađu manje invazivni i uspešniji pristup, ovi istraživači razvijaju tehniku koja bi im omogućila da dobiju matične ćelije iz testisa takvih pacijenata putem biopsije, a zatim 3D štampaju ćelije u strukture koje potom mogu da proizvedu sopstvenu sperma in vitro.

„Mi 3D štampamo ove ćelije u vrlo specifičnu strukturu koja oponaša ljudsku anatomiju, za koju mislimo da je naš najbolji način da stimulišemo proizvodnju sperme“, rekao je Ryan Flannigan, istraživač na projektu. Ako bude uspešno, ovo bi moglo otvoriti vrata novim tretmanima plodnosti za parove koji trenutno nemaju druge opcije. Do sada su istraživači UBC štampali matične ćelije testisa u cevaste strukture, a dvanaest dana kasnije ćelije su preživele i sazrele u specijalizovane ćelije za proizvodnju sperme, i pokazale su indikacije u ranoj fazi da bi mogle da proizvode ćelije sperme. Istraživači testiraju strukture sa različitim faktorima rasta i hranljivim materijama kako bi ih podstakli da započnu proizvodnju sperme.Ako budu uspešni, tehnologija bi mogla da predstavlja spas za muškarce sa jednim od najizazovnijih oblika neplodnosti.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,