5G neće spasiti tržište mobilnih telefona

Rast potražnje za 5G pametnim telefonima koji tek treba da preplave tržište, neće pomoći u njegovom spasenju od sunovrata, objavio je Samsung u sredu. Ovo praktično znači da je šteta od epidemije Korona virusa ekonomski daleko veća od one koja je procenjena, i da je pitanje šta će se dalje dešavati. Pametni telefoni koji tek treba da budu lansirani tokom ove godine neće dovesti do stabilizacije tržišta.

5g neće pomoći tržištu telefona

Globalna pandemija upropastila planove proizvođača

Pre izbijanja krize, najveći svetski proizvođač mobilnih telefona očekivao je da će potražnja rasti, što je normalan sled okolnosti. Uz pandemiju koja je u međuvremenu postala globalna, ova očekivanja su izuzetno nerealna i očekuje se pad prodaje od preko 10% na godišnjem nivou u celom svetu. To je udarac za sve kompanije koje se bave proizvodnjom pametnih telefona.

Iz Samsunga najavljuju da će potražnja za 5G uređajima svakako rasti i tokom ove godine, ali da to ni izbliza neće biti dovoljno da ublaži pad prodaje koji je još uvek u toku od januara meseca. Apple je zatvorio prodavnice širom sveta, MWC Barselona sajam je otkazan usled širenja ovog virusa, a i drugi proizvođači su pomerili svoje premijere ili ih otkazali.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

U ovakvoj situaciji niko neće profitirati, to je jasno. Pitanje je samo koliko će kompanije biti sposobne da se prilagode trenutnom stanju u svetu i ostanu stabilne dok kriza ne prođe. Apple je rešio da pravi svoje 5G čipove i time jasno stavio svima do znanja da žele da imaju sigurnost bar kada je u pitanju dostava komponenti za njihove uređaje i stabilnost u proizvodnji. Iz Samsunga poručuju da je ovom epidemijom tržište mobilnih telefona izuzetno uzdrmano i da će biti potrebno dosta vremena da se sve vrati u normalu.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,