Računari i Galaksija

AB Soft: Ključ fiskalne tajne

Relativno česta izmena propisa naučila je naše softverske kuće da spremno dočekuju brojne izazove. Pred nama su tokom aprila i početkom maja dva velika iskušenja u obliku e-računa i fiskalizacije. Sa AB Soft-om smo pričali o tome kako su se oni spremili za fiskalizaciju.

PCPress.rs Image

Početkom maja nastupiće velike promene u izdavanju računa: novi model fiskalizacije i uvođenje elektronskih računa za prodaje prema korisnicima budžetskih sredstava veliki su izazovi pre svega za informatičku zajednicu koja razvija poslovno-informacione sisteme. O prvoj temi, novoj fiskalizaciji, razgovarali smo s Nebojšom Grujićem, liderom tima za razvoj fiskalnog rešenja u AB Soft-u.

„Kada govorimo o fiskalizaciji, treba da budemo terminološki precizni. Već se nalazimo u prelaznom periodu, kada su aktivna oba sistema, i stari sa fiskalnim kasama i novi gde se fiskalizacija računa obavlja online na serverima Poreske uprave”, upućuje nas naš sagovornik i dodaje: „Baš zato je za nas u AB Soft-u imperativ bio da što pre završimo razvoj i sertifikujemo naše rešenje POSIR kako bismo svima mogli da omogućimo što lakšu tranziciju. I tako je POSIR odobren za upotrebu još 20. decembra 2021. godine”.

Pročitajte i:  AB Soft: ERP u svetu Androida

Razlog za produženje roka za tranziciju je u činjenici da postoje preduzeća kojima nije lako ni logistički, ni finansijski, ni administrativno da ovu promenu naprave za nekoliko dana. Zamislite samo lanac trgovina s desetinama, možda i stotinama objekata širom države i brojem kasa koji je četvorocifren. Treba svaki objekat registrovati, kase opremiti potrebnim uređajima i softverom, obučiti korisnike, testirati ponašanje celokupnog sistema.

S druge strane, veliki je broj onih drugih, s jednom ili nekoliko lokacija i sa istim brojem ili tek malo više kasa. Za njih su stvari lakše i već sada jedan deo njih koristi novi model fiskalizacije. Tim preduzećima, zanatskim radnjama i prodavnicama jeste lakše, ali one opet ne olakšavaju posao AB Soft-u.

„Mi smo proizvođač softvera čija se aktivna baza korisnika broji stotinama, a da ne govorimo o maloprodajnim objektima koje pokrivamo. Dosta je tu preduzetnika, mikro i malih preduzeća. Dakle, pred nama je veoma intenzivan radni period u aprilu, tim pre što mnogi čekaju poslednji trenutak da uvedu nove fiskalne uređaje”, kaže Nemanja Grujić.

Pročitajte i:  Spremni za promene?

Spremni za izazove

U AB Soft-u je napravljena sveobuhvatna strategija implementacije POSIR-a. U radnom timu su programeri, konsultanti i praktično dobar deo službe tehničke podrške. Rešenje za implementaciju je razrađeno i testirano, a proces instalacije i obuke korisnika je najkraći moguć. Naravno, nije zaboravljena postprodukcijska podrška koja je organizovana preko korisničkog Web portala AB Soft-a. Naš sagovornik veruje da spremno dočekuju april i maj:

„Baš tom delu postprodukcijske podrške smo dali veliki značaj. Rokovi za obuku su kratki, a s druge strane, uvećao se broj dokumenata i poslovnih procesa koji su obuhvaćeni fiskalizacijom. Takođe i neke oblasti poslovanja koje ranije nisu bile podložne fisklizaciji sada jesu. A kada imate tako mnogo korisnika i toliko novih aktivnosti na poslu koji je kritičan za poslovanje, možete da očekujete jak pritisak na službu podrške korisnicima. Softver i prateće uređaje smo dobro testirali, prošli kroz nama poznate kritične scenarije, obučili ekipu za podršku u AB Soft-u i spremno smo ušli u ceo posao. Prvi dani maja biće intenzivni, ali ne i teški”, zaključuju u kompaniji AB Soft.

Pročitajte i:  AB Soft: Arhiv pod kontrolom

Korisna adresa: absoft.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,