Indija ima 217 svemirskih objekata koji kruže oko Zemlje

Indijska organizacija za istraživanje svemira je preuzela istraživačke aktivnosti kako bi proučila izvodljivost i tehnologiju potrebnu za umanjivanje otpada u svemiru.

PCPress.rs Image

Indija ima 103 svemirske letilice i 114 objekata svemirskog otpada odnosno istrošena raketna tela koja kruže oko Zemlje. Ova zemlja je trenutno fokusirana na kategorisanje „svemirskog otpada“ i započela je istraživanje kako bi umanjila takve fragmente iz svemira.

Prva mera koja je predložena je zaustavljanje rasta broja svemirskog otpada. Reč je o složenoj tehnologiji koja uključuje politička i pravna pitanja. Kako bi ova ideja bila moguća pokrenute su razvojne studije za analizu neophodnih tehnologija i onih koje mogu da se umanje bez posledica.

Drugi predlog se odnosi na tehnologiji koja jede sama sebe. Odnosno ideja je da svemirski objekti nakon što izgube funkciju unište sami sebe.

Očito je da mi ne umemo da se nosimo sa otpadom. Ne samo da smo ga rasuli po Zemlji već to sada činimo i svemiru. Odnosno već smo zagadili svemir. Indija pokušava da se suoči sa ovim problemom. Veoma je značajno u tom pogledu preneti ovakve vesti.

A kako bismo sagledali u kojoj meri je svemir do kojeg još nismo ni došli zagađen govore sledeći podaci: Kina ima 3854 objekta među kojima su i istrošeni koji kruže oko Zemlje, Amerika 5126 objekta koji se mogu definisati isključivo kao svemirski otpad koji kruži u zemljinoj orbiti.

U isto vreme planiramo komercijalna putovanja u svemir. Možemo da im ponesemo sve plastične kese i da se rešimo barem tog problema.

Izvor: Devdiscourse

Facebook komentari: