Activision QA – najveći američki sindikat u svetu video igara 

Oko 600 radnika u odeljenju za osiguranje kvaliteta Activision Publishinga formiralo je sindikat. Uz pomoć Komunikacionih radnika Amerike, zaposleni su završili svoje glasanje sa rezultatima overenim u petak, 8. marta. Uz to, Activision Quality Assurance United – CVA postaje najnoviji sindikat koji je proizašao iz Microsoftovog odeljenja za igre na sreću i najvećeg sindikata video igara u Sjedinjenim Državama. 

PCPress.rs Image

Microsoft je 2022. godine potvrdio ugovor o neutralnosti rada sa CWA koji olakšava proces organizacije u kompaniji i njenim podružnicama, uključujući Activision Blizzard. 

U intervjuu za The Verge, Tom Shelley, stručnjak za tehničke zahteve i jedan od organizatora Activision Quality Assurance United-a, rekao je da su sporazum o neutralnosti radne snage i Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda prošle godine olakšali postizanje njihovih ciljeva sindikalnog udruživanja. 

„Ovo je hitan napor koji se pojavio u poslednjih nekoliko nedelja kao odgovor na prilike koje smo morali da slobodno organizujemo nakon spajanja“, rekao je Shelley. „Kao radnici za osiguranje kvaliteta, često imamo najslabiju zaštitu i najnižu platu od svih radnika u industriji — iako je naš rad sastavni deo uspeha kompanija za koje radimo i titula koje stvaramo.“ 

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

U cilju obezbeđenja kvaliteta, radnici testiraju igre tražeći greške i druge probleme, označavajući ih da bi ih drugi programeri ispravili. Pošto je većina poslova obezbeđenja kvaliteta obično početni nivo, industrija ima reputaciju da obezvređuje ove uloge, naglašavajući potrebu za zaštitom rada. 

Shelley je pohvalio Microsoft što je dobrovoljno priznao sindikat i nada se da će to inspirisati više organizovanja u kompaniji i šire. 

Prošle godine, Microsoft je dobrovoljno priznao sindikat od 300 QA radnika u ZeniMax -u na mreži. Pridružio se sindikatu u Blizzard Albani i Raven Software. Sindikati za video igrice uzimaju maha, ali su se suočili sa poteškoćama u svetlu masovnih otpuštanja. 2023. godine, CWA je podneo nepravednu radnu tužbu protiv Sega, tvrdeći da kompanija planira da „postepeno ukine“ zaposlene na određeno vreme koji su bili deo sindikata kompanije Aegis koji je formiran prošle godine. Kada je Sega na kraju otpustila zaposlene, Aegis je rekao da su pregovori sindikata uspeli da sačuvaju brojna radna mesta. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *