Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Microsoft je najavio novo višegodišnje partnerstvo sa Mistralom, francuskom AI startupom čija je vrednost 2 milijarde evra (oko 2,1 milijardu dolara). Financial Times izvještava da će partnerstvo uključiti Microsoft preuzimanje manjeg udjela u 10-mjesečnoj AI kompaniji, samo nešto više od godinu dana nakon što je Microsoft uložio više od 10 milijardi dolara u svoje OpenAI partnerstvo. 

PCPress.rs Image

 Dogovor će omogućiti da Mistralovi otvoreni i komercijalni jezički modeli budu dostupni na Microsoftovoj Azure AI platformi, drugoj kompaniji koja će ponuditi model komercijalnog jezika na Azureu nakon OpenAI. Slično kao i OpenAI partnerstvo, Microsoftovo partnerstvo sa Mistralom će takođe biti fokusirano na razvoj i primenu velikih jezičkih modela sledeće generacije. 

Mistral najavljuje novi AI model, nazvan Mistral Large. Dizajniran je da se bliže takmiči sa OpenAI GPT-4 modelom. Za razliku od nekih od prethodnih modela Mistrala, neće biti otvorenog koda. „Mistral Large postiže snažne rezultate na uobičajeno korišćenim merilima, što ga čini drugorangiranim modelom na svetu koji je generalno dostupan preko API-ja (pored GPT-4)“, kaže tim Mistral AI. 

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Mistral Large je dostupan na Mistralovoj sopstvenoj infrastrukturi, koja se nalazi u Evropi, ili preko Azure AI studija i Azure mašinskog učenja. Mistral Small će takođe biti dostupan danas, nudeći poboljšanu latenciju u odnosu na Mistralov 8k7B model. Mistral takođe objavljuje novi razgovorni chatbot, Le Chat, koji je zasnovan na različitim modelima iz Mistral AI. 

Mistralovi modeli su obično bili otvorenog koda, ali partnerstvo sa Microsoft-om znači da francuska AI kompanija sada može da istražuje više komercijalnih mogućnosti. Međutim, ni Microsoft ni Mistral ne otkrivaju detalje o investiciji. 

Microsoftova investicija dolazi mesecima nakon teškog perioda za njegovog glavnog AI partnera, OpenAI. Upravni odbor OpenAI je 17. novembra iznenada objavio da je suosnivač i izvršni direktor Sem Altman otpušten, ali se Altman vratio kao izvršni direktor OpenAI samo nekoliko dana kasnije, krajem novembra. Tokom svih previranja, Microsoft je uspeo da dobije mesto posmatrača bez glasanja u neprofitnom odboru koji kontroliše OpenAI, pružajući softverskom gigantu više uvida u unutrašnje funkcionisanje OpenAI-a, ali bez moći glasa za velike odluke. 

Pročitajte i:  Snap i vodeni žig na AI slikama

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *