BIZIT plus

Adblock Plus i blockchain u borbi protiv lažnih vesti

Kreator Adblock-a Plus, kompanija eyeo, ima pomalo neobično rešenje za sve veći problem lažnih vesti, a koje se oslanja na jedan od, u poslednje vreme najčešće korišćenih termina u tehnološkoj industriji – blockchain.

PCPress.rs Image

Tako su iz kompanije predstavili beta Chrome ekstenziju – Trusted News – koja će koristiti blockchain tehnologiju, a kako bi korisnicima pomogla da saznaju da li je neki informativni sajt vredan poverenja. Ekstenzija za početak koristi četiri web-sajta koji su okarakterisani kao mesta od poverenja kada je proveravanje činjenica u pitanju, a to su PolitiFact, Snopes, Wikipedia i Zimdars List, ali se planira da sistem kasnije funkcioniše tako što bi zahvaljujući Ethereum blockchain tehnologiji svakog korisnika koji prijavi lažnu vest eyeo nagrađivao virtuelnim tokenima, te na taj način stimulisao prijavljivanje trolova.

Za sada add-on može da obeležava sajtove u nekoliko kategorija, a oni portali koji više puta budu bili negativno ocenjeni biće označeni kao prostor koji širi lažne vesti, te click-bait naslove. Dodatak bi trebalo da ostane besplatan, te da ne uključuje Adblock belu listu koja bi neke portale poštedela ovakvog načina ocenjivanja.

Pročitajte i:  YouTube: Obavezna oznaka za sadržaje koji nastanu uz pomoć AI alata

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

One thought on “Adblock Plus i blockchain u borbi protiv lažnih vesti

Comments are closed.