Mistral AI gura napred evropsku AI

Francuski AI startap Mistral je u pregovorima da prikupi 500 miliona evra (536,13 miliona dolara) što bi moglo da dovede do udvostručenja njegove vrednosti na 5 milijardi evra (5,36 milijardi dolara) dok preduzeća žele da investiraju 

PCPress.rs Image

Kada je reč o AI inovacijama, kompanija naporno radi na transformaciji tehnologije preduzeća, nakon što je ušla u nekoliko značajnih poslovnih partnerstava. To uključuje Snowflake u martu 2024. za demokratizaciju veštačke inteligencije, pored Google Cloud-a za pomeranje tehnoloških granica. 

 Kao rezultat toga, startapu je pristupilo više investitora koji ga smatraju evropskim ekvivalentom OpenAI. Dospeo je na naslovne strane u junu 2023. kada je obezbedio ključna sredstva od investitora kao što su Headline, Index Ventures, Lightspeed Venture Partners i Bpifrance. 

Kompanija unapređuje generativnu veštačku inteligenciju (Gen AI) izgradnjom velikih jezičkih modela (LLM) koji su sposobni da proizvedu tekstualne i kodne odgovore poput čoveka za nekoliko sekundi. 

 Sa sedištem u Francuskoj, brz rast startupa i visoke vrednosti preduzeća odražavaju inovativni pristup kompanije istraživanju i razvoju AI (R&D). Njegova jedinstvena AI arhitektura, MistralNet, koristi obradu prirodnog jezika (NLP) za rešavanje složenih zadataka kao što su mašinsko prevođenje, sumiranje teksta i odgovaranje na pitanja. 

Pročitajte i:  Orano razmatra novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma

 Isto tako, njegov najnoviji i najmoćniji model, Mistral Large, ima za cilj da omogući korisnicima da bezbedno iskoriste Gen AI sa svojim poslovnim podacima i brzo i lako izgrade aplikacije. 

Prema The Financial Times-u, nekoliko značajnih fondova želi da podrži kompaniju, zbog njene izuzetne sposobnosti da bude konkurentna na tržištu veštačke inteligencije koji se brzo menja. 

Pored toga, kompanija aktivno promoviše LLM otvorenog koda jer navodi važnost AI softvera otvorenog koda. U budućnosti, posvećenost etici veštačke inteligencije će postati globalna odgovornost koja će napredovati, pri čemu će organizacije morati da se pridržavaju zakona o veštačkoj inteligenciji

Izvor: aimagazine.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *