Top50 Glas publike

Adobe, šesti put među kreativcima

Adobe nas je već nekako navikao da krajem godine obnovi svoj Creative Suite, aktuelnu svitu programa za kreativce. Novosti ima toliko da ćemo verovatno sledeće mesece potrošiti na detaljno predstavljanje pojedinačnih paketa. Počinjemo ipak od kratkog pregleda.

PCPress.rs ImageNovo, šesto izdanje kreativnog oblaka (Creative Cloud) biće raspoloživo od 18. decembra. Brzo je prošlo šest godina, a CC je po svemu nadmašio šest CS (Creative Suite) izdanja koja su mu prethodila. Ono što je najvažnije istaći je činjenica da Adobe ne stoji samo iza poznatih programa, već je CC skup aplikacija, servisa, pa i mobilnih aplikacija koje više nisu zanemarljive po svojim mogućnostima i uticaju na kreativne trendove.

Ipak, ne možemo da zanemarimo čuvene desktop aplikacije bez kojih gotovo ne može da se zamisli nikakav kreativni rad povezan s dizajnom zvukom, slikom, videom ili animacijom, a usmeren ka svim izlaznim medijima, od arhaične štampe, preko Interneta, do televizije, a sada i VR produkcije.

19 veličanstvenih

Svakako da znate da se korišćenje CC‑a bazira na pretplati, pa morate da imate Adobe CC membership za čitav paket ili barem neki od servisa čak i da biste isprobali nove aplikacije tokom sedmodnevnog perioda. Ako ga nemate, ipak možete da preuzmete i probate sve (ali pojedinačno) na adresi www.trycreativecloud.com.

Samo se po sebi razume da će pretplatnici automatski dobiti besplatan upgrade, za sve na šta su pretplaćeni. Adobe, na sreću nije tako rigidan prema korisnicima, pa vas neće i prisiljavati na upgrade ako spadate među konzervativnije ljude koji se teško odriču navika. Ipak, iskušenja su velika.

Ponuda sada obuhvata 19 desktop aplikacija, a za 15 je raspoloživ puni upgrade (potpuno nova verzija. To su Photoshop, Illustrator, InDesign, InCopy, Animate, Muse, Dreamweaver, Premiere Pro, After Effects, Audition, Prelude, Media Encoder, Bridge, Camera Raw i rebrandirani Lightroom Classic. Kao dodatak, pojavile su se četiri sasvim nove aplikacije u verziji 1.0 – Adobe XD za kreiranje korisničkog interfejs (eXperience Design), Adobe Dimension (bivši Project Felix) za 2D u 3D kompoziting, Character Animator za 2D animacije, i potpuno novi cloud‑centrični foto‑servis Lightroom CC.

Pomenimo da se ponešto promenilo i u samim servisima. Sada Adobe pretplatnicima na jednu aplikaciju nudi 100 GB cloud prostora (ranije 20 GB), a uz doplatu, moguć je zakup do 10 TB po jednom nalogu. Tu su i druge besplatne stvari, kao što je pristup Kylebrush.com kolekciji, gde možete besplatno preuzeti oko 1.500 raznih „četkica“, a upravo su značajna poboljšanja u radu s četkicama jedan od glavnih aduta novog Photoshop‑a.

Slike su najvažnije

O detaljima ćemo morati zasebno, ali za Photoshop ne možemo da ne pomenemo novu upscale opciju za slike koja koristi veštačku inteligenciju. Znate da nekada moramo da „razvlačimo“ slike niže rezolucije da bismo zadovoljili traženi kvalitet, a AI opcija uvećanja sposobna je da prepozna detalje kojima treba posvetiti posebnu pažnju da uvećana slika ne bi ostala samo „kreativni blur“. Praktična je i upotreba novog Variable Font formata, novog OpenType standarda kome možete dinamički da menjate atribute weight, width, slant, optical size i tako dobijete „masniji“, „širok“ ili po želji „nakošen“ ispis bez rasterizovanja teksta – dakle, sve ostaje vektor.

One koji vole rad u oblaku i kolaboraciju, obradovaće novi Lightroom CC servis. Uz 1 TB cloud storidža, gotovo da ne postoji ništa što ne možete da uradite i bez instaliranih aplikacija, a ako baš morate duboko da intervenišete, Photoshop je u mogućnosti da učita, obradi i snimi Lightroom CC fotografije.

Adobe XD CC je sasvim novi član kreativnog tima koji kombinuje slike, tekst i pravi osnovne predloške i animacije koje ćete koristiti u različitim korisničkim interfejsima. U njemu možete veoma brzo da napravite prototip dizajna, bez obzira da li se radi o Web sajtu, mobilnoj aplikaciji ili igri koju pravite. Odatle i naziv (Adobe user eXperience Design), a dizajnirati možete iz same aplikacije, uvoziti templejte ili elemente iz Photoshop‑a ili Illustrator‑a, te sve zapisati u jedinstvenom interaktivnom formatu u kome se korisnički doživljaj može probati na svim platformama. Ako baš na nekoj platformi i ne ide kako treba, demonstraciju korisničkog interfejsa možete da snimite kao MP4 video.

A video napreduje

Creative Cloud pretplatnici od sada imaju i 45 besplatnih profesionalno napravljenih templejta za kreiranje pokretne grafike za video produkciju i u okviru Master Artists Collection pretplate. Sve naravno zavisi od vaših potreba i od toga kako se kotirate na tabeli vizuelnih kreativaca, ali obilje besplatnog materijala dolazi i za one pretplatnike koji koriste After Effects i Premiere Pro.

Kad je u pitanju Premiere Pro, najviše nam je prijala mogućnost otvaranja više projekata što, začudo, do sada nije bilo moguće. To značajno olakšava prebacivanje već gotovih sekvenci i asset‑a iz jednog projekta u drugi, pa ceo projekat može biti deo (asset) glavnog (master) projekta.

Premiere Pro sada omogućava i kolaboraciju uz malo „neobičniju“ dojavu da li je projekat otvoren ili zaključan za dodavanje u kolaborativnom radu. Razlog je jasan – u videu se barata s tolikim količinama podataka i toliko dugim obradama, da projekat mora da se „zaključa“ dok se podaci ne prebace ili obrade.

I After Effects i Premiere Pro dobili su sasvim nove sekcije za rad s VR projektima, u oba možete da kreirate VR okruženje, dopunjujete ga veštačkim objektima ili snimcima, popravljate „stičovanje“ i uravnotežujete svetlosni i kolorni balans 360 videa snimljenog pomoću više kamera. Premiere Pro pruža i mogućnost peglanja VR videa „po šavovima“, a niz nikad viđenih efekata i prelaza namenjen je baš 360 produkciji.

Media Encoder je odavno izdvojen kao jedinica, a nakon dragocenog aprilskog osveženja u kome mu je dodat HDR h.265 kodek, nova verzija obiluje automatizmom za VR izlaz kojim možete odmah podesiti sve parametre za YouTube, Vimeo ili Facebook (gde biste inače „plasirali“ VR?) – čak na osnovu materijala koji mu je prosleđen, može sam da proceni optimalni fps i bitrate.

Out of space…

Jedva da smo pomenuli samo deo aktivnosti koje uspešno pokriva Adobe CC i deo novosti nama omiljenih aplikacija. Stoga ostanite na našem kanalu, jer sigurno ćemo se detaljnije baviti svim aplikacijama i servisima koje sadrži.

Kad su u pitanju resursi neophodni da biste koristili aplikacije, za Windows se ništa naročito nije promenilo, pa će sve raditi od verzije 7.0 na dalje, a Apple korisnici moraju da se unaprede minimalno na MacOS X 10.11 (El Capitan), ako to već nisu uradili s obzirom na to da su Apple unapređenja OS‑a besplatna.

Što se tiče pretplate, Adobe CC nema svrhe koristiti bez pretplate na neki od objedinjenih ili namenskih servisa koji, pored odgovarajuće aplikacije ili seta aplikacija, obuhvataju i slobodan kreativni prostor u cloud‑u, pregršt mobilnih (nejčešće besplatnih) namenskih aplikacija koje možete da koristite, kao i niz besplatnih preuzimanja slika, templejta, asset‑a i drugih korisnih stvarčica koje mogu da vam ubrzaju realnu produkciju materijala.

Bonus koji već možete da koristite je pomenuti AI koji Adobe razvija i za servise u oblaku. Šta će nam Adobe Sensei, pored inteligentnog povećavanja i tagovanja fotografija, doneti u budućem kreativnom radu, ostaje da se vidi.

www.extreme.rs

(Objavljeno u PC#249)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,