AI instalacija: Ogledalo sa posebnim moćima

Italijanski dizajnerski studio Ultravioletto kreirao je AI ogledalo koje korisnicima omogućava da se vide onako kako ih vide velike korporacije – kao skup podataka koji karakterišu njihov digitalni otisak.

Radi se o instalaciji Neural Mirror, koja na početku izgleda kao obično ogledalo, da bi se nakon što korisnik bude propisno skeniran i njegovi podaci obrađeni uz pomoć sistema koji procenjuje starost, pol i emotivno stanje, pretvaralo u odraz koji liči na digitalnog duha, i posetiocu prikazuje mašinsku viziju onoga što jeste online. Ogledalo je u stvari OLED ploča koja može da se ponaša i kao ogledalo i kao ekran, te u sebi sadri takozvanu depth-sensing kameru koja služi za precizno skeniranje.

Ultravioletto – Neural Mirror interactive installation we made for Fondazione Carla Fendi at Festival of Two Worlds in…

Posted by Ultravioletto on Понедељак, 29. јул 2019.

Krajnji rezultat je prilično dramatičan, budući da korisnik prvo vidi svoj pravi odraz, da bi se ovaj brzo pretvorio u skup podataka koji pojedinca potpuno depersonalizuje, te ga svodi na grupu informacija koje se najčešće koriste u marketinške svrhe. Ogledalo podatke ipak koristi u umetničke svrhe, a ne za sticanje dobiti, što ga odvaja od kompanija kao što su Facebook i Google.

Pročitajte i:  P3: Kompanija u prvim 5G linijama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Vertiv

IT Edukacija
Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.