BIZIT 2022

AI instalacija: Ogledalo sa posebnim moćima

Italijanski dizajnerski studio Ultravioletto kreirao je AI ogledalo koje korisnicima omogućava da se vide onako kako ih vide velike korporacije – kao skup podataka koji karakterišu njihov digitalni otisak.

PCPress.rs Image

Radi se o instalaciji Neural Mirror, koja na početku izgleda kao obično ogledalo, da bi se nakon što korisnik bude propisno skeniran i njegovi podaci obrađeni uz pomoć sistema koji procenjuje starost, pol i emotivno stanje, pretvaralo u odraz koji liči na digitalnog duha, i posetiocu prikazuje mašinsku viziju onoga što jeste online. Ogledalo je u stvari OLED ploča koja može da se ponaša i kao ogledalo i kao ekran, te u sebi sadri takozvanu depth-sensing kameru koja služi za precizno skeniranje.

Krajnji rezultat je prilično dramatičan, budući da korisnik prvo vidi svoj pravi odraz, da bi se ovaj brzo pretvorio u skup podataka koji pojedinca potpuno depersonalizuje, te ga svodi na grupu informacija koje se najčešće koriste u marketinške svrhe. Ogledalo podatke ipak koristi u umetničke svrhe, a ne za sticanje dobiti, što ga odvaja od kompanija kao što su Facebook i Google.

Pročitajte i:  Hakeri imaju alat za preuzimanje Gmail, Yahoo i Outlook mail-ova

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,