Data centri 2024

FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Kompanije imaju 45 dana da odgovore na zahtev agencije.

PCPress.rs Image

Microsoft sve više investira u OpenAI

Savezna trgovinska komisija (FTC) pokreće istragu o masivnim investicijama koje su Microsoft, Amazon i Alphabet uložili u startup kompanije za generativnu veštačku inteligenciju, OpenAI i Anthropic. FTC je navela da je izdala “obavezne naloge” kompanijama. Komisija će proučiti njihove odnose sa kompanijama za AI kako bi razumela njihov uticaj na konkurenciju.

“Istorija pokazuje da nove tehnologije mogu stvoriti nova tržišta i zdravu konkurenciju”, navodi predsednica FTC-a, Lina Khan. “Dok kompanije razvijaju i profitiraju od veštačke inteligencije, treba biti oprezan prema taktikama koje mogu ograničiti mogućnosti razvoja ove tehnologije. Naše istraživanje će rasvetliti da li investicije i partnerstva koje prate dominantne kompanije rizikuju iskrivljavanje inovacija i podrivanje fer konkurencije.” Kompanije imaju 45 dana da odgovore na zahtev agencije.

Otkako je OpenAI objavio ChatGPT krajem 2022. godine, generativna veštačka inteligencija je eksplodirala. Nastalo je kako uzbuđenje zbog potencijala za povećanje produktivnosti, tako i anksioznost zbog gubitka poslova. U ovom kontekstu, najveće tehnološke kompanije na svetu se bore da razvij svoje verzije ove tehnologije. Kompnije ulažu milijarde dolara u manje startup kompanije koje razvijaju AI.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

Amazon i Alphabet su investirali 4 milijarde u AI

Microsoft je investirao više od 13 milijardi dolara u OpenAI za 49 odsto udela. Microsoft želi da koristi tehnologiju startup kompanije i doda nove mogućnosti generativne veštačke inteligencije u Bing. Takođe, sve je više AI tehnologije u Windows-u i Office-u. Amazon i Alphabet su investirali 4 milijarde, odnosno 2 milijarde dolara u Anthropic. Anthropic startup za veštačku inteligenciju pravi chatbot pod imenom Claude.

Predsednica FTC-a Lina Khan, navela je da je “širenje usvajanja veštačke inteligencije rizikuje dalje zaključavanje tržišne dominacije velikih postojećih tehnoloških firmi”. Ona je takođe zagovarala regulaciju veštačke inteligencije.

Kao deo svoje istrage, FTC traži informacije o detaljima investicija Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a, odluke o novim proizvodima, kontroli, analizama tržišnog udela i potencijalu rasta prodaje.

SAD nisu jedina zemlja koja ispituje veze velikih tehnoloških kompanija sa startup kompanijama za generativnu veštačku inteligenciju.

Promovisanje konkurencije i ubrzanje inovacija

Agencija za trgovinu i tržište Velike Britanije navela je prošlog meseca da ispituje da li su Microsoft-ove investicije u OpenAI podložne antimonopolskim zakonima.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

U jednom postu na X platformi u decembru, predsednik Microsoft-a, Brad Smith, opisao je investiciju kompanije u OpenAI kao partnerstvo “koje je podstaklo više inovacija i konkurencije u veštačkoj inteligenciji. Pri tome je očuvana nezavisnost obe kompanije”. Microsoft-ovo mesto u OpenAI kompaniji sada podrazumeva samo posmatranje bez prava glasa. Smith je naveo, da se to “veoma se razlikuje od akvizicije”.

“Nadamo se da će studija FTC-a baciti svetlo na kompanije koje ne nude otvorenost kao Google Cloud. Na taj način Google poredi svoj pristup, posebno ističući otvorenost Google Cloud platforme, sa drugim kompanijama koje možda nisu poznate po istom nivou transparentnosti i ograničavaju slobode korisnika.

” Sjedinjene Države smatraju da su preuzele vodeću poziciju u oblasti veštačke inteligencije zbog saradnje važnih američkih kompanija”, rekla je Rima Alaily, potpredsednica za konkurenciju i regulaciju tržišta Microsoft-a. “Partnerstva između nezavisnih kompanija poput Microsoft-a i OpenAI-a, kao i mnoge druge, promovišu konkurenciju i ubrzavaju inovacije. Radujemo se pružanju informacija FTC-u koje su im potrebne da završe svoju studiju, navela je Rima”

Pročitajte i:  Humane: AI broš odgovara na sva vaša pitanja

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,