TrendMicro

Novo Google Play upozorenje: Maliciozne Android aplikacije ugrozile 300 miliona korisnika

Izgleda da maliciozne Android aplikacije sve brže osvajaju Google Play Store, te su se vesti o prvim problemima pojavile početkom septembra, a čini se da će u oktobru problemi biti još kompleksniji.

PCPress.rs Image

Prema poslednjim izveštajima u Google Play prodavnici su do sada pronađene 172 maliciozne aplikacije, koje su ukupno preuzete preko 335 miliona puta. Broj preuzimanja ne važi samo za septembar, veće se radi o nešto dužem periodu, budući da je i u avgustu bilo prijava sumnjivog ponašanja, a u vezi sa spyware aplikacijom koja je Android korisnike ciljala u dva odvojena napada. Ovi izveštaji došli su nakon problema sa adware kampanjama koje su se našle u aplikacijama koje su preuzete preko osam miliona puta.

PCPress.rs Image

Pitanje je da li se zapravo povećao broj malicioznih aplikacija, ili se radi o tome da se u poslednje vreme o njima više govori, ali je sigurno da je sve više eksperata, te Android korisnika, zabrinuto da Google Play Store izmiče kontroli. Kako stvari trenutno stoje broj malicioznih kampanja se ubrzano povećava, pa je sve više onih koji se pitaju na koji način kompanija planira da reši ovaj problem. Korisnicima se preporučuje da redovno ažuriraju svoje operativne sisteme i antivirus programe, i da instaliraju samo one aplikacije koje su im neophodne, kao i da vode računa o dozvolama koje dodeljuju aplikacijama, budući da je dozvola za čitanje svih sadržaja u slučaju kada se, na primer, preuzima aplikacija koja funkcioniše kao lampa siguran znak da nešto nije u redu.

Pročitajte i:  Sada možete da sakrijete svoje privatne sesije pregledanja na Android-u iza otiska prsta

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,