AI koji detektuje COVID-19 po načinu kašlja

Postali smo toliko opterećeni korona virusom, da svaki kašalj budi sumnju da nismo zaraženi. Da se ne bi štrecali na svaki put u takvoj situaciji, istraživači sa MIT-a razvili su AI koji je u stanju da prepozna nadražajni kašalj koji izaziva COVID-19, čak i u slučajevima kada se radi o asimptomatskom bolesniku. Osnovna ideja je bila da se razvije neuralna mreža koja će biti u stanju da identifikuje suptilne različitosti izazivača kašlja.

PCPress.rs Image

Covid-19 detekcija

Sistem se sastoji iz tri dela. Neuralna mreža detektuje zvuk koji je povezan sa vokalnom jačinom, kao i emocionalno stanje koje se reflektuje kroz to. Pored toga, prati se i promena u respiratornom traktu. Sve to se provlači kroz algoritam koji izračunava muskulatornu degradaciju mišića u grlu i na osnovu toga procenjuje nečije zdravstveno stanje.

Prvobitni testovi pokazuju da je AI veoma precizan. Nakon što je treniran na više desetina hiljada kašljanja i primera dijaloga, tehnologija je uspela da prepozna 98.5 procenata kašlja kod osoba koje potvrđeno imaju COVID-19 virus. Još je važnije da je kod asimptomatskih osoba tačnost identifikacije bila 100 procenata.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Naučnici su razvili i aplikaciju koja bi mogla da se koristi kao pre-screening sredstvo za identifikaciju zaraženih osoba. Sve što bi korisnici trebali da urade je da se zakašlju u telefon i da sami dobiju informacije da li imaju ili nemaju virus. Ako bi ova tehnologija bila prihvaćena od strane nadležnih zdravstvenih institucija, omogućila bi laku detekciju, ili bar trijažu ljudi koji dolaze da se testiraju na uobičajeni način, što bi svakako znatno pomoglo u borbi protiv pandemije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,