ASUS ROG Flow

Aitken: Novi superkompjuter agencije NASA

NASA je zvanično pokrenula svoj novi superkompjuter Aitken u Ames istraživačkom centru, a koji koristi modularni dizajn, te zahvaljujući tome troši manje električne energije od ostalih sličnih sistema, što čini da manje utiče na okruženje.

Pored toga novi superkompjuter omogućava brže pokretanje kompleksnih simulacija, a brzinom do 3,69 petaflopa, te ima 221 TB prostora za skladištenje. Tu je i 1.150 čvorova (node), te 46.080 jezgara, a energijom ga snabdeva HPE SGI 8600 sistem koji koristi Intel Xeon procesore druge generacije zajedno sa Mellanox InfiniBand koji služi za razmenu podataka između čvorova. Za hlađenje se koristi vazduh koji dolazi spolja, ventilatori i voda koja cirkuliše u okviru sistema. Koncept se zasniva na prototipu Elektra, koji je izgrađen 2016. godine, a koji je takođe zahvaljujući modularnom dizajnu omogućio uštede električne energije, pa se korišćenjem modula za napajanje i hlađenje tokom 2018. godine uštedelo dva miliona kilovat-sati energije, te preko tri miliona galona vode.

Novi superkompjuter bi trebalo da koristi više od 1.500 naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, za projekte poput onog za simulaciju uslova u unutrašnjosti Sunca, a na vrhu liste su i simulacije za Artemis projekat u okviru kojeg bi američki astronauti trebalo da ponovo stignu na Mesec 2024. godine.

Pročitajte i:  Hubble Space teleskop od Lego blokova

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , , ,