Alphabet’s Wing radi na većim dronovima koji mogu da podnesu teže isporuke

Wing, kompanija za isporuku dronova kojom upravlja Google matična kompanija Alphabet, predstavila je seriju novih prototipova aviona dizajniranih za rukovanje različitim teretima. Kompanija je saopštila da će novi dronovi deliti iste osnovne komponente sa avionom koji se trenutno koristi za isporuku lekova i drugih malih paketa u predgrađima izvan Dallas-Fort Worth.

PCPress.rs Image

Prema rečima generalnog direktora Wing Adam Woodworth, cilj je da se industriju dostave podesi u pravu veličinu kako bi se odgovarajući paket uskladio sa vozilom slične veličine. „Kao što bi idealno vozilo za prevoz tone šljunka bio kamion za odlaganje, a ne limuzina, idealna letelica za prevoz boce lekova nije isto što i najbolja za isporuku galona mleka, a nijedna nije prikladna da isporučim frižider“, napisao je Woodworth u postu na blogu.

Oko 90 procenata isporuka teški su 2 kg ili manje

Wing-ov vodeći dron je dizajniran da nosi teret oko 1,1 kg. Kompanija je saopštila da do 90 odsto današnjih isporuka čine paketi teški oko 2 kg ili manje, pozivajući se na komentare direktora Amazona.

Pročitajte i:  ChatGPT omogućava koreografiju dronova 

Isporuka dronova trebalo je da revolucioniše kretanje robe po gradovima, a kompanije poput Amazona i Ubera obećale su da će u bliskoj budućnosti uspostaviti velike operacije. Umesto toga, tehnologija se uglavnom fokusirala na eksperimente malih razmera, isporuku vakcina i krvi na udaljene lokacije.

U SAD je isporuka dronova generalno ograničena na manje gradove, gde je korišćenje zemljišta manje gužve i složenije. A neke kompanije su posustale u svom napretku, jer je Amazonov program u Velikoj Britaniji otpustio desetine zaposlenih.

Wing je uspeo da ostvari niz manjih uspeha, nedavno je završio svoju 250.000-tu isporuku dok je radio u tri zemlje: SAD, Finska i Australija. Njen najveći uspeh je bio u Loganu u Australiji: predgrađu Brizbejna gde je izvršeno više od 50.000 ukupnih isporuka.

PCPress.rs Image

Wing trenutno radi sa manjim brojem prodavnica

Wingov operativni model uključuje parkiranje malih kontejnera za otpremu pored prodavnica koje učestvuju kako bi se ponašale kao male vješalice sa kojih će Wing-ovi dronovi biti raspoređeni. Nakon što dobiju porudžbine onlajn, zaposleni u svakoj partnerskoj prodavnici iznose artikle napolje i stavljaju ih u kartonsko pakovanje pričvršćeno za dron. Operativni tim Wing-a zatim upravlja dronom na daljinu do domova kupaca.

Pročitajte i:  ChatGPT omogućava koreografiju dronova 

Trenutno, kupci mogu naručiti artikle iz ograničenog broja prodavnica koje su u partnerstvu sa Wing-om. Wing se nada da će proširiti svoju ponudu isporuke uvođenjem aviona različitih veličina koji mogu da podnesu manje ili veće pakete.

Kompanija nije otkrila vremensku liniju na kojoj će predstaviti ove nove dronove, ističući da su svi još u fazi prototipa.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,