BIZIT 23

Amazon: Borba za kosmički prostor i OneWeb satelite

Prema poslednjim izveštajima Amazon se našao među onima koje se interesuju za sredstva kompanije OneWeb, koja je bankrotirala pre nekog vremena. Među drugim interesentima se, kako se tvrdi, nalaze i dve kineske organizacije koje podržava vlada te zemlje, te Eutelsat koji podržava francuska vlada.

PCPress.rs Image

Ranije je moglo da se čuje da se za OneWeb satelite zanima i SpaceX, ali je Elon Musk takve tvrdnje demantovao. Naime, Space X je već lansirao 420 satelita u okviru Starlink konstelacije, a sa distribucijom super-brzog interneta bi trebalo da se počne do kraja 2020. godine, što Starlink postavlja na čelo trke za distribuciju interneta iz kosmosa.

74 satelita zaostavštine

OneWeb je pre bankrota put kosmosa lansirao 74 satelita, što je bio početak priprema za distribuciju super-brzog interneta, ali je u martu bio prinuđen da objavi bankrot. Problem je nastao kada je jedan od glavnih finansijera – SoftBank Group – odbio da uloži dodatna sredstva, a zbog finansijskog haosa koji je nastao usled pandemije koronavirusa. Bankrot znači i da će se sredstva kompanije naći na aukciji, a kako bi se prikupila sredstva kojima će se kompenzovati oni koji su finansirali projekat. Na čelu je evropski Arianespace konzorcijum, koji polaže pravo na 238 miliona dolara.

Pročitajte i:  Elektromagnetno zračenje sa satelita, ometa pokušaje astronoma da proučavaju radio talase u svemiru.

Među zainteresovanim kompanijama najzapaženiji je Amazon, a zbog toga što kompanija ima i sopstvene planove za konstelaciju internet satelita. Planovi podrazumevaju 3.236 satelita u nižoj Zemljinoj orbiti, a projekat je poneo ime Kuiper. Amazon još uvek nije dobio dozvolu za prva lansiranja, tako da datum početka projekta i dalje nije poznat.

Evropski i kineski interesenti imaju kako ekonomske, tako i geopolitičke razloge da žele OneWeb satelite, budući da bi ako izgube bili prinuđeni da i OneWeb satelitski prostor prepuste Sjedinjenim Američkim Državama. Kao još jedan veliki igrač ističe se i Cerberus Capital, koji je 2019. kupio Stratolaunch, kompaniju koja se bavi proizvodnjom kosmičkih letelica.

Očekuje se da se aukcija pretvori u živ događaj, budući da se ne radi samo o kupovini satelita, već i o borbi kosmički prostor u kojem se nalaze OneWeb sateliti.

Izvor: Geek Wire

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,