Amazon će čuvati podatke NSA za 10 milijardi dolara

Microsoft nije uspeo u pokušaju da ospori Amazonov ugovor sa NSA vredan 10 milijardi dolara. Nextgov je saznao da je NSA ponovo dodelila ugovor o računarstvu u oblaku „Wild and Stormy“ kompaniji Amazon Web Services nakon što je pregledala odluku. Iako je Vladina kancelarija za odgovornost preporučila ponovnu procenu u oktobru nakon Microsoftovih prigovora, jasno je da drugi pregled nije bitno promenio ishod.

PCPress.rs Image

Veći deo saradnje pod velom tajne

Mnogi detalji ugovora nisu iznenađujuće mutni, ali jeste deo veće Hybrid Compute inicijative koja pokriva migraciju obaveštajnih podataka NSA sa internih servera na one dobavljača u oblaku kao što je AWS. Wild and Stormy bi trebalo da pomognu bezbednosnoj agenciji da se nosi sa rastućim skupovima podataka bez potrebe da upravljaju samim skladištem.

Ovo nije prvi put da su Amazon i Microsoft u sukobu oko velikog sporazuma američke vlade. Ova dva IT giganta su se žestoko borili oko vojnog projekta u oblaku vrednog 10 milijardi dolara zajedničke odbrambene infrastrukture preduzeća (JEDI), pri čemu je Microsoft preživeo izazov Amazona samo da bi posmatrao kako Ministarstvo odbrane otkazuje ugovor kada se uslovi promene. Microsoft nije u padu jer je još uvek u trci za ugovor Joint Warfighting Cloud Capability vredan 9 milijardi dolara, ali ovo i dalje predstavlja značajan udarac za kompaniju koja napreduje na vladinim partnerstvima.

Pročitajte i:  Amazon obučava LLM sa 980 miliona parametara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: