Apple sprema tužbu zbog krađe poslovnih tajni

Apple navodi da je kompanija pod nazivom Rivos vodila “koordinisanu kampanju” kako bi prevarila zaposlene u Apple-u.

PCPress.rs Image

Krađa poverljivih podataka

Apple je optužio kompaniju Rivos za krađu njenih poslovnih tajni. U žalbi, tehnološki gigant tvrdi da je kompanija Rivos, sa sedištem u Kaliforniji, vodila nedavnu „koordinisanu kampanju” za preuzimanje zaposlenih iz Apple-ovog odeljenja za dizajn čipova.

Prema izveštaju Reuters-a, Apple navodi da su najmanje dva bivša zaposlena odnela gigabajte poverljivih podataka sa sobom u Rivos. Među informacijama koje su te osobe navodno ukrale su prezentacije koje detaljno opisuju neobjavljene dizajne čipova.

„Apple ima razloga da veruje da je Rivos dao instrukcije barem nekim zaposlenima u Apple-u da preuzmu i instaliraju aplikacije za šifrovanu komunikaciju pre nego što dalje komuniciraju sa njima“, navodi kompanija u žalbi.

Ako slučaj krene dalje, verovatno će privući značajnu pažnju, slično kao što je Waymo-ova tužba protiv Uber-a za krađu poverljivih informacija o njegovoj tehnologiji za autonomnu vožnju učinila 2017.godine.

Nakon godina sudskog spora, taj slučaj se završio tako što je Uber pristao da se nagodi za 245 miliona dolara. Sud je osudio Anthony Levandowski-kog, inženjera u centru spora, na 18 meseci zatvora pre nego što je bivši predsednik Donald Trump izdao pomilovanje.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,