BIZIT plus

Amazon Echo podložan hakerskim napadima

Pametni zvučnici postali su omiljene alatke modernog doba, budući da korisnicima omogućavaju da kontrolišu svoje pametne domove samo uz pomoć glasa. Sa druge strane ovi uređaji mogu da donesu i ozbiljne propuste u bezbednosti, što bi potencijalnim napadačima omogućilo da pristupe ne samo zvučnicima, već čitavom pametnom domaćinstvu. Bezbednosni stručnjaci nedavno su došli do zaključka da je jedan od ranjivijih Amazon Echo.

PCPress.rs Image

Naime, tim stručnjaka iz Kine otkrio je ranjivost u okviru Echo zvučnika zahvaljujući kojoj bi napadači mogli da prisluškuju korisnike. Ipak, problem je dovoljno kompleksan da umanji rizik od napada, ali ipak upućuje na neke propuste koji bi u budućnosti mogli da postanu pristupačniji. Da bi izvršio napad, haker prethodno mora da se dočepa flash memorije iz Echo zvučnika, modifikuje firmware kako bi omogućio root access, te potom memoriju vrati u zvučnik. Nakon toga bi morao da iskoristi i Alexa web ranjivosti, da bi konačno mogao da prione na prisluškivanje. Budući da je realan svet retko scenografija za akcioni film, male su verovatnoće da bi se neki iskusni napadač izložio ovoj količini napora samo da bi čuo šta neko ima da kaže, ali ipak…

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Tako ovo otkriće više osvetljava neke propuste nego što ukazuje na realnu opasnost, mada stručnjaci upozoravaju da bi Echo uređaji u hotelskim sobama mogli da se modifikuju na ovaj način, budući da im nije teško pristupiti, da bi se nakon toga koristili za prisluškivanje.

PCPress.rs Image

Amazon već radi na rešavanju problema, te će tajni agenti budućnosti ipak morati da nađu novu prečicu za prisluškivanje.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: