Amazon Echo tajno snimao privatan razgovor

Lepo je imati ličnog asistenta koji pamti svaku vašu reč i radi sve što mu se kaže. Amazon Echo je to doduše bukvalno shvatio pa je snimao svoje gazde a da oni toga nisu ni bili svesni.

Amazon Echo tajno snimao privatan razgovor Alexa virtuelni asistent

Amazon Echo je poznat po tome da se trudi da ispunjava sve želje svojih korisnika, ali ovog puta bukvalno shvatio pojedine komande. Jedna američka porodica je otkrila da je Amazon Echo snimao njihov privatni razgovor i poslao ga nasumičnoj osobi iz kontakt liste. To predstavlja prilično neprijatnu vest za sve ljubitelje virtuelnih asistenata koji rade na govorne komande. Sigurno niko ne kupuje Amazon Echo ili Siri da bi ga ovi uređaji prisluškivali. Međutim upravo se to dogodilo jednoj porodici.

Njihov razgovor na temu parketa je snimljen i poslat nasumičnoj osobi iz kontakt liste. Incident se možda ne bi otkrio da kontaktirana osoba nije nazvala porodicu kako bi ih obavestila da je dobila snimak njihovog privatnog razgovora. Porodica prvo nije mogla da veruje da ih je Echo zaista snimio, ali kad im je prijatelj rekao o čemu su pričali, stvar je postala jasna. Oni su tada isključili Amazon Echo koji pokreće Alexa kako bi prekinuli prisluškivanje.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

PCPress.rs Image

Alexa prisluškivala porodicu?

Porodica je nakon toga kontaktirala Amazon koji je navodno “veoma ozbiljno” shvatio situaciju, nakon čega je sve to predstavio kao jednu šaljivu anegdotu i ekstremnu slučajnost. Amazon smatra da je Alexa čula reči koje je protumačila kao davanje komandi. Sve to ne bi bilo toliko urnebesno da nije dato i zvanično objašnjenje:

“Echo se probudio kad je čuo reč koja liči na “Alexa”. Onda je tokom razgovora čuo komandu “pošalji poruku”. Amazon Echo, tačnije Alexa, je tada pitala “kome”, a onda je iz razgovora razaznala ime sa kontakt liste. Tada je ponovila ime koje je razaznala i pitala za potvrdu. Kada je čula potvrdnu reč poslala je snimljen razgovor.” E sad, vaše je apsolutno pravo da verujete u ovo objašnjenje, ma koliko nadrealno zvučalo, ali svakako je problematično što se to uopšte desilo.

Da li je sa virtuelnim asistentima ugrožena privatnost?

Ovaj incident je bio povod za obnavljanje teme ugrožavanja privatnosti od strane glasovnih asistenata. Kako se ovi aparati obično stavljaju u dnevne sobe ili kuhinje, postavlja se pitanje da li time praktično dobrovoljno instalirate prislušni uređaj u svoj dom. Amazon tvrdi da se aparat aktivira samo kad se izgovori “Alexa”, ali to znači da svakako aparat sluša sagovornike non stop, u najboljem slučaju iščekujući izgovaranje imena. I pored ovog i sličnih incidenata, asistenti poput Alexe, Siri i Google Assistanta postaju sve popularniji.

Pročitajte i:  Denon dodaje Siri svojim pametnim zvučnicima 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,