BIZIT plus

Amazon je prepolovio plaćeno odsustvo za radnike

Pandemija korona virusa znatno utiče na kompaniju i zaposlene.

PCPress.rs Image

Nova politika Amazona

Amazon, drugi po veličini poslodavac u SAD, najavio je danas da će prepoloviti plaćeno odsustvo za radnike koji su primorani na karantin. Politika koja je uvedena u martu 2020.godine, ranije je predviđala do 14 dana plaćenog odsustva. Nova politika pokriva jednu nedelju ili do 40 radnih sati.

„Tokom protekle dve godine dosledno smo bazirali naš odgovor na pandemiju COVID-19 u razvoju na uputstvima Centra za kontrolu bolesti (CDC) i savetima naših medicinskih stručnjaka“, navodi se u obaveštenju.

Dalje se navodi da politika plaćenog odsustva od 40 sati ili jedne nedelje stupa na snagu „odmah“ i „važi za sve zaposlene u SAD, bez obzira na status vakcinacije“.

Promena odražava ažurirane i uglavnom nepopularne smernice CDC-a za izolaciju, koje je objavio 27. decembra, kao i odluku Walmart-a, najvećeg američkog poslodavca, da smanji plaćeno bolovanje u slučaju pandemije. Razumljivo je da će i druge kompanije verovatno slediti njihov primer.

Amazon je nedavno vratio meru za obavezno nošenje maski za radnike. Taj zahtev, zajedno sa obaveznim proverama temperature, uveden je otprilike u isto vreme kao i prvobitna politika dvonedeljnog odsustva prošle godine, a zatim je u maju poništen za potpuno vakcinisane radnike.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Amazon je često kritikovan tokom pandemije

Iako je Amazon često bio kritikovan zbog svog izuzetno lošeg tretmana svog osoblja, u ovom slučaju on samo sledi savezne smernice i vodi računa o sopstvenim finansijskim interesima iznad svih drugih prioriteta. Umesto toga, ono što predstavlja eroziju politike plaćenog odsustva za dva najveća poslodavca u zemlji je ukidanje beneficija i zaštite na koje su se mnogi oslanjali da bi istrajali kroz ovu tekuću pandemiju.

Ranije ove nedelje, istek ugovora Bele kuće sa prodavcima koji nalažu da se testovi na COVID kod kuće prodaju za pristupačnih 14 dolara, dovelo je do toga da su ti isti testovi skoro udvostručili cenu u Walmart-u i Kroger-u.

Nekadašnja politika, poput naknada za nezaposlene u pandemiji, već su okončane, dok bi ključne zaštitne mere, poput moratorijuma na iseljenje u Njujorku, uskoro trebalo da isteknu. U međuvremenu, SAD i dalje imaju rekordan broj pozitivnih slučajeva.

Amazon je rekao, da je CDC promenio neophodnu dužinu izolacije za osobe koje su pozitivne. Ali to poništava činjenicu da su Amazon i Walmart, ne tako davno, nudili platu za opasnost radnicima zbog potpunog suočavanja sa istim rizicima koji trenutno postoje na njihovim radnim mestima. Uzgred, i te mere su brzo povučene.

Pročitajte i:  Amazon obučava LLM sa 980 miliona parametara

Izvor: Engadget

Facebook komentari: