Dron koji nosi defibrilator spasio je prvog pacijenta od srčanog udara u Švedskoj

Čovek u Švedskoj je danas živ zahvaljujući — delimično — dronu.

PCPress.rs Image

Everdrone planira da proširi uslugu

Ovaj 71-godišnjak je imao srčani udar dok je čistio sneg u decembru, a obližnji lekar ga je reanimirao nakon što je dron dopremio defibrilator, izvestio je Everdrone. Nekome ko ima srčani udar potrebna je pomoć u roku od 10 minuta da bi preživeo. Everdroneova usluga hitne medicinske isporuke iz vazduha (EMADE) je dizajnirana da pruži pomoć što je brže moguće — omogućava dispečerima hitne pomoći da pošalju dron koji nosi uređaj do kuće pozivaoca, čime se pokreće proces spasavanja života pre nego što hitna pomoć stigne u njihov dom.

U slučaju ovog konkretnog pacijenta, službama je trebalo tri minuta da isporuče defibrilator do njegovog doma. Slučajni prolaznik, koji je bio lekar na putu do posla, upotrebio je AED na pacijentu nakon što mu je pružio CPR. Dron je razvijen u saradnji sa Centrom za nauku o reanimaciji na Institutu Karolinska, SOS Alarmom i Regionom Västra Götaland. Ovo je odličan primer iz stvarnog sveta kako najsavremenija tehnologija dronova, u potpunosti integrisana sa dispečerom u hitnim slučajevima, može da minimizira vreme za pristup AED opremi koja spašava živote, rekao je izvršni direktor Everdrone.

Pročitajte i:  FAA je odobrila dizajn dronova za isporuku kompanije Matternet

U četvoromesečnoj pilot studiji testiranja programa EMADE, usluga je dobila 14 upozorenja o srčanom udaru koja bi bila kvalifikovana za dronove. Dronovi su poleteli u 12 od tih slučajeva, a 11 je uspešno isporučilo defibrilatore. Pre dolaska hitne pomoći isporučeno je sedam defibrilatora. U Evropi, oko 275.000 pacijenata pati od srčanog zastoja godišnje, pri čemu se otprilike 70 odsto tih hapšenja dešava u kući bez defibrilatora na licu mesta, prema Everdroneu. Stopa preživljavanja je oko 10 procenata. Trenutno, usluga EMADE može da dostigne 200.000 švedskih stanovnika. Kompanija je saopštila da planira da se proširi na više lokacija u Evropi ove godine.

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,