BIZIT plus

Amazon naredni koji će da vredi bilion dolara?

Apple bi uskoro mogao da dobije društvo u klubu kompanija vrednih bilion dolara, s obzirom na to da Amazon vredi oko 940 milijardi dolara. Akcije Amazon-a su u ponedeljak porasle za 2% i dostigle novi maksimum, a trebalo bi da se povećaju još samo 7% kako bi kompanija koju vodi Jeff Bezos dostigla tržišnu vrednost od bilion dolara.

PCPress.rs Image

Amazon-u je ove godine baš krenulo, pa su akcije giganta koji ima prisustvo u oblastima maloprodaje, cloud-a, medija i potrošačkih gedžeta porasle za skoro 65% u 2018. godine. Zdravstvo je možda sledeće veliko tržište u koje kompanija ulazi, nakon kupovine online apoteke PillPack. Analitičari predviđaju da će se prodaja Amazon-a ove godine povećati za 32% na 265 milijardi dolara, a zarada po akciji će se uvećati skoro trostruko. Ako i postoji prepreka na putu ka tržišnoj kapitalizaciji od jednog biliona dolara, nije jasno šta bi to moglo da bude.

Međutim, analitičari Wall Street-a nisu sigurni da li će Amazon moći da pretekne Apple. Prema podacima Thomson Reutersa, ciljana cena za Amazonove akcije je oko 2.100 dolara – što je za 9,5% više od vrednosti na kojoj se sada nalazi akcija, čime bi Amazon vredeo 1,02 biliona dolara. Ciljana cena za Apple iznosi oko 216,40 dolara, i tada bi Apple vredeo 1,05 biliona dolara. James McQuivey iz Forrester Research-a napisao je u nedavnom izveštaju da misli da će Amazon preteći Apple – uglavnom zbog toga što potrošači više vole Amazon. Prema nedavnom istraživanju Forrester-a, Amazon se smatrao pouzdanijim od Apple-a.

Pročitajte i:  Google predstavlja fenomenalnu novu Lumiere veštačku inteligenciju za kreiranje video sadržaja

Apple i Amazon nisu jedini tehnološki giganti vredni oko jednog biliona dolara. Potpuno je moguće da se Google-ova roditeljska kompanija Alphabet i/ili Microsoft priključe trci na tržištu. Alphabet sada vredi oko 875 milijardi dolara dok je tržišna vrednost Microsoft-a skoro 840 milijardi dolara.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

One thought on “Amazon naredni koji će da vredi bilion dolara?

  • 17. 08. 2018. at 13:38
    Permalink

    “Bilion dolara”? Ko li vas zaposljava tako nepismene!?

Comments are closed.