BIZIT plus

Apple vredi bilion dolara

Apple je postao prva američka kompanija sa tržišnim kapitalom od preko bilion (hiljadu milijardi) dolara. Ovo prati skok Apple-ovih akcija nakon što je kompanija objavila izveštaj o porastu prihoda u trećem kvartalu u kom se videlo da je proizvođač iPhone-a prevazišao procene sopstvenih projekcija i analitičara. Istovremeno je osnažena projekcija predstojeće zarade u četvrtom kvartalu.

PCPress.rs Image

Apple je dostigao nivo od bilion dolara juče rano ujutro, kada je vrednost njegovih akcija prešla 207,05 dolara, koja je od tada padala. Međutim, s obzirom na nestabilnost tržišta, moguće je da Apple neće dugo zadržati status kompanije vredne bilion dolara ukoliko u narednim danima bude snižena cena akcija.

Tehnički, Apple nije prvi koji je dostigao bilion dolara, PetroChina je krajem 2007. godine dostigla bilion dolara, iako su akcije brzo nakon toga padale ispod te vrednosti. Međutim, Apple je prva kompanija sa sedištem u SAD (i, za sada, jedina) čija se tržišna vrednost procenjuje na bilion dolara. Verovatno neće biti na toj poziciji dugo: Amazon je takođe na ivici da dođe do granice od bilion dolara nakon sopstvenih pozitivnih rezultata iz trećeg kvartala.

Pročitajte i:  iOS 17.3: Morate da preuzmete najnovije ažuriranje za iPhone

Naravno, sve ovo je relativno, zasnovano na opštoj tendenciji čoveka da zaokružuje cifre i postavlja neke ciljeve. Nema stvarne razlike između Apple-a od 999 milijardi dolara i jednog biliona dolara jer je i dalje gotovo nemoguće bogata i uticajna kompanija izvan razumevanja pojedinaca. Isto tako, niko ne garantuje da se vrednost kompanije neće drastično menjati u narednim danima, nedeljama ili mesecima, naviše ili naniže. Kapitalizam na delu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: