Amazon-ov projekat Kuiper za povezivanje planete iz svemira

Amazon želi da lansira hiljade satelita u nisku Zemljinu orbitu koji će ponuditi internet vezu širom planete. Sa projektom Kuiper, cilj im je da rasporede 3.236 satelita kako bi pokrili područja gde živi oko 95% svetske populacije. Detalji koji su inače nedovoljni, uključuju procenjene vremenske rokove za uspostavljanje mreže ili koliko će projekt koštati. Amazon je potvrdio planove nakon što je GeekWire otkrio dokumenta vezana za projekat.

PCPress.rs Image

Ovo je najnovije veliko ime koje radi na takvom projektu. SpaceX-ova Starlink mreža će obuhvatiti skoro 12.000 satelita kada bude kompletna, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

„Projekat Kuiper je nova inicijativa za pokretanje konstelacije satelita niske Zemljine orbite koji će omogućiti širokopojasnu vezu velike brzine i niske latencije za neiskorištene i nedovoljno podržane zajednice širom sveta“, rekao je portparol Amazona za GeekWire. „Ovo je dugoročni projekat koji predviđa opsluživanje desetine miliona ljudi kojima nedostaje osnovni pristup širokopojasnom internetu. Radujemo se partnerstvu na ovoj inicijativi sa kompanijama koje dele ovu zajedničku viziju.“

Pročitajte i:  Amazon blokirao više od 3.000 online prodavaca

Još u novembru, Amazon je saopštio da će izgraditi 12 prizemnih stanica širom sveta kako bi prenosio podatke na i sa satelita, nudeći nagoveštaj o većim, svemirskim ambicijama. U međuvremenu, Blue Origin Jeff Bezos-a pomaže kompaniji Telesat da implementira mrežu satelita povezanih sa internetom uz pomoć rakete velike nosivosti New Glenn.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,