ePlaneta

Amazon sklopio partnerstvo sa SpaceX-om

Kompanija je kupila usluge od SpaceX-a kako bi lansirala svoje satelite za Projekat Kuiper. Planirana su tri lansiranja raketa Falcon 9 tokom 2025.godine

PCPress.rs Image

Konstelacija za Projekat Kuiper će sadržati 3.236 satelita

Amazon je objavio da je sklopio ugovor sa SpaceX-om sa ciljem da do 2025. godine pošalje grupe svojih satelita za Projekat Kuiper u nisku orbitu Zemlje. SpaceX, sa svojom konstelacijom od preko 4.000 satelita Starlink koji su već u funkciji, sigurno je najveći konkurent Amazona koji polako ulazi u prostor satelitskog interneta.

Takođe, Amazon je veliki rival kompanije Blue Origin. Vlasnik kompanije je Jeff Bezos. Blue Origin takođe razvija vlastite satelite. Međutim, kada je reč o lansiranjima, brzina SpaceX-a i pouzdanost rakete Falcon 9 je neuporediva.

Ugovor sa SpaceX-om odnosi se na tri lansiranja rakete Falcon 9. Amazon očekuje se da će lansiranja biti obavljena sredinom 2025. godine. Amazon ima planove da pokrene pilot projekte svoje usluge satelitskog interneta pod nazivom Projekat Kuiper do kraja naredne godine. Kompanija će uskoro započeti razvoj svojih satelita koji će podržavati tu uslugu.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

Amazon je lansirao svoja prva dva prototipa satelita u oktobru. Kompanija već ima dogovore za buduća lansiranja raketa različitih kompanija poput United Launch Alliance (ULA) Vulcan, Ariane 6 kompanije Arianespace i New Glenn kompanije Blue Origin. Međutim, sve ove rakete se suočavaju sa kašnjenjima u procesu razvoja i neće biti u mogućnosti da izvrše svoje prve letove naredne godine.

Amazon je naveo u saopštenju da “dodatna lansiranja sa SpaceX-om nude još više kapaciteta za podršku rasporedu implementacije”. Kompanija je saopštila da će njihova grupa satelita za Projekat Kuiper obuhvatiti ukupno 3.236 satelita. Minimalno polovina tih satelita mora biti funkcionalna i operativna do leta 2026. godine kako bi se kompanija pridržavala odobrenja i uslova koje je postavila Federalna komisija za komunikacije (FCC).

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,