Amazon je potpisao ugovore sa tri svemirske kompanije

Amazon je objavio potpisivanje najvećeg ugovora u istoriji komercijalne svemirske industrije, potpisavši ugovor sa tri kompanije koje će obaviti 83 lansiranja internet satelita Project Kuiper.

PCPress.rs Image

Project Kuiper

Tehnološki gigant potpisao je ugovore za 38 lansiranja sa United Launch Alliance (ULA). Zatim 18 lansiranja biće obavljeno sa evropskom kompanijom Arianespace. Takođe tu je i kompanija Blue Origin sa 12 lansiranja i sa opcijom za čak 15 dodatnih lansiranja.

Projekat Kuiper je Amazon-ov plan da izgradi mrežu od 3.236 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, kako bi se obezbedio brzi internet bilo gde u svetu. FCC je 2020.godine odobrio Amazon-ov sistem, za koji je kompanija rekla da će „uložiti više od 10 milijardi dolara“ u izgradnju.

Amazon treba da počne sa testiranje Kuiper prototip satelita. Lansiranje je zakazano za kraj ove godine na ABL Space-ovoj raketi RS1, pre nego što se pređe na lansiranje operativnih satelita.

1.600 satelita do 2026. godine?

Iako Amazon nije rekao kada će početi kampanja lansiranja Kuiper-a, pravila FCC-a zahtevaju da kompanija rasporedi polovinu svojih planiranih satelita u roku od šest godina. To otprilike znači oko 1.600 satelita u orbiti do jula 2026.godine.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

„Pred nama je još mnogo posla, ali tim je nastavio da postiže prekretnicu za prekretnicom u svakom aspektu našeg satelitskog sistema. Ovi ugovori o lansiranju pokazuju našu neverovatnu posvećenost i veru u projekat Kuiper“, rekao je u saopštenju Dave Limp, viši potpredsednik Amazona za uređaje i usluge.

ULA će koristiti svoje rakete Vulcan za 38 lansiranja, pored devet lansiranja raketa Atlas V, koje je Amazon kupio prošle godine. ULA-ina raketa Vulcan tek treba da se lansira, ali je njena debitantska misija zakazana za kraj ove godine. Iako ULA nije otkrila osnovnu cenu lansiranja Vulcan-a, američka vlada je kupila rakete za lansiranje po ceni od oko 112 miliona dolara za jednu.

Arianespace će imati 18 lansiranja sa svojim nadolazećim raketama Ariane 6, koje bi takođe trebalo da debituju u ovoj godini. Evropski proizvođač raketa takođe nije precizirao strukturu cene Ariane 6, ali je ranije rekao da bi osnovna cena bila oko 77 miliona dolara po lansiranju.

Blue Origin će koristiti svoje rakete New Glenn za lansiranje. Iako Blue Origin trenutno nema zvanični ciljni datum za prvo lansiranje New Glenn-a, prema ranijim izveštajima se očekuje da će raketa debitovati 2024. godine ili kasnije. Kompanija nije javno otkrila cenu za lansiranje. Neka procena Arianespace-a, pre dve godine iznosila 68 miliona dolara za lansiranje raketa Blue Origin-a. Iako je obe kompanije osnovao Bezos, Blue Origin je odvojen od Amazona.

Pročitajte i:  Nova TV serija inspirisana video igrom Fallout

Amazon-ovi Kuiper ugovori o lansiranju vrede milijarde dolara, iako nije jasno kakav bi uticaj konkurentno licitiranje i mogući popusti na masovne porudžbine imali na ukupne cene.

Šta je sa SpaceX-om?

Na Amazon-ovom platnom spisku za lansiranje ne nalazi se najaktivnija američka raketna kompanija SpaceX. Amazon i SpaceX su se dugo borili sa regulatorima oko svojih odgovarajućih satelitskih internet mreža, Kuiper-a i Starlink-a.

SpaceX je uspostavio značajno vođstvo nad Amazon-om u trci za obezbeđivanje interneta iz svemira, pošto je do sada lansirao oko 2.000 Starlink satelita, opslužujući oko 250.000 ukupnih pretplatnika.

Amazon kaže da će Kuiper-ova mreža „iskoristiti Amazon-ov globalnu logističku i operativnu moć, kao i umrežavanje i infrastrukturu Amazon veb usluga (AWS).

Amazon takođe ima prednost u rešavanju jedne ključne prepreke pristupačnom satelitskom internetu. To su antene koje kupci moraju da povežu. Amazon je reklamirao svoje „iskustvo u proizvodnji jeftinih uređaja i usluga kao što su Echo i Kindle“ kako bi cenu usluge učinio „pristupačnom“.

Amazon tek treba da podeli više informacija o Kuiper-ovim satelitima, kao što su masa ili snaga, i precizan broj satelita koji će se lansirati na svakoj raketi. Dizajn je verovatno blizu završetka, ako već nije finalizovan, pošto je Amazon najavio da sarađuje sa švajcarskom kompanijom Beyond Gravityna izgradnji satelitskih dispenzera za postavljanje svemirske letelice Kuiper.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,