Top50 2023

AMD: novi ATI Radeon HD 5970

ATI-Radeon-HD-5970-Press-Deck-Final_01 Iz AMD-a stiže specijalitet za vrhunske igrače — ATI Raden HD 5970 je kartica sa dva spregnuta čipa RV870 na jednoj ploči, pa ima ukupno čak 3200 shader jedinica (2 x 1600), 2 x 80 teksturnih jedinica i, da ne dužimo, tabela specifikacija pokazuje koliko je tačno HD 5970 “jači” od prethodnih AMD kartica:

ATI-Radeon-HD-5970-Press-Deck-Final_02 Ono što treba naglasiti je činjenica da je kartica potpuno “otključana” za ljubitelje overklokinga, pa da dobrim hlađenjem i pažljivim podešavanjem taktova možete izvući i do 6.0 TFLOPS-a, što je čini trenutno najbržom grafičkom kartom na svetu sa dosta dobrom prednošću u odnosu na drugoplasiranog igrača.

ATI-Radeon-HD-5970-Press-Deck-Final_03 Pomoću tehnologije ATI Eyefinity Technology² Kartica podržava do tri nezavisna displeja sa ukupnom rezolucijom 7680 x 1600 (3 puta 2560 x 1600), mada nam se nije dopalo što su dva DVI konektora dopunjena Mini Display Port-om. To je očigledno podilaženje korisnicima Apple računara, mada nam se čini da bi HDMI privukao znatno veću publiku. Ako se pitate čemu služe tri displeja, odgovor je jednostavan: Ljubiteljima igara tri slike znače više od tri hiljade reči.

Pročitajte i:  AMD će graditi dva superkompjutera u Nemačkoj

ATI-Radeon-HD-5970-Press-Deck-Final_04 Naravno, kartica je potpuno spremna za DirectX 11, a ATI Stream Technology³ u potpunosti koristi DirectCompute 11 i OpenCL za akceleraciju, dekodiranje, enkodiranje i kroskodiranje raznih video sadržaja. Iz specijaliteta novog Catalyst drajvera izdvojićemo samo hardversku akceleraciju za H.264 video u okviru Flash sadržaja, što će biti odlika i narednih ATI Radeon kartica u ekonomskoj klasi koje se očekuju u prvom kvartalu naredne godine.

U merenjima, AMD insistira na “najtežim” podešavanjima u igrama sa mnogo antialiasinga i anizotropnog filtriranja da bi pokazao punu snagu svog paralelnog procesiranja. Pored brzine, AMD ističe da je potrošnja kartice srazmerno mala: 294 W u punom pogonu, dok joj potrošnja pada na svega 42 W u radu bez 3D ili stream akceleracije. Ako nameravate da eksperimentišete sa overklokingom, pretpostavljamo da ipak treba da računate sa potrošnjom od blizu 400 W, pa savetujemo dobro napajanje ili (još bolje) dva galvanski spregnuta napajanja, što je verovatno i jeftinija i puzdanija varijanta.

Naravno, brzina ima i svoju cenu, pa preporučena cena za ATI Radeon HD 5970 iznosi 599 dolara.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

Izvor: AMD

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,