Google želi da YouTube Music bude “konačna destinacija” za podkaste. 

Bez obzira na to da li nam se to dopada ili ne, YouTube Music je budućnost hostovanja podkasta u okviru Google-a.

PCPress.rs Image

Zar to nije bila svrha Google Podcasts-a? 

S obzirom na to da je kompanija konačno zatvorila Google Podcasts ovog meseca, fokus Google-a je preusmeren na YouTube Music. U intervjuu objavljenom od strane YouTube-a, glavni produktni direktor platforme Johanna Voolich objasnila je plan “da YouTube Music učinimo konačnom destinacijom za podkastere i fanove podkasta”.

Iako su podkasti audio-prvenstveni medij, YouTube želi da se osloni na ono u čemu je najbolji: video. YouTube tvrdi da je napravio promene na aplikaciji YouTube Music kako bi bolje podržao audio-centrični sadržaj, ali dodaje da video može pružiti dodatnu vrednost podkastu. “Drugi način na koji razmišljamo o podkastima je [kao] iskustvo koje ne zahteva oči”, rekla je Voolich. “Dakle, stvari koje su sjajne za slušanje, ali i mogu biti sjajne za gledanje.”

Voolich je naglasila mogućnost korisnicima da počnu da slušaju podkast i završe ga gledajući video verziju ili obrnuto.

Opet, oslanjajući se na svoje prednosti, YouTube smatra da će iskustvo platforme u izgradnji algoritama biti korisno prilikom služenja predloženih podkasta korisnicima. “Tajna YouTube-a su naše preporuke”, rekao je YouTube koordinator za kreatore Rene Ritchie u blog postu. “One pomažu ljudima da otkriju nešto novo ili se dublje posvete onome što vole, dok pomažu podkasterima da dosegnu nove publike koje su prisutne samo na YouTube-u.”

Osim tipičnih funkcija koje nudi YouTube, Voolich je naglasila promene koje su napravljene na YouTube Music specifično za korist podkastera i slušalaca. “Implementirali smo nekoliko novih funkcija, uključujući podršku za podkaste putem trećih RSS kanala, ažuriranja za Android Auto iskustvo za lako slušanje u automobilu, unapređene opcije za preuzimanje i prilagodljivo sortiranje plejlista”, dodao je blog post.

Međutim, intervju nije adresirao neke od glavnih zabrinutosti koje korisnici YouTube Muzike imaju prilikom uživanja u podkastima na platformi. Bilo je malo jasnih pomena budućih planova platforme, s jedinim značajnim navodom koji glasi da YouTube Music ne planira uskoro da podržava RSS izlazne kanale.

“Tokom protekle godine, radili smo na uključivanju svih tradicionalnih funkcija podkasta u YouTube Music”, rekla je Voolich. “Prvo što smo uradili bilo je zapravo samo uključivanje sadržaja podkasta, ali i tradicionalnih stvari poput reprodukcije u serijama, nastavka gledanja i police za otkrivanje.”

I dalje izgleda da YouTube Music ima dug put pred sobom. Platforma i dalje nema osnovne funkcije podkasta, poput obaveštenja o novim epizodama i indikatora “označeno kao odslušano”. Pretpostavlja se da će te funkcije doći, ali ovaj intervju nam ne pruža mnogo u smislu konkretne putanje kada ih možemo očekivati.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *