AMD – pet arhitektura na jednoj ploči

Sa lansiranjem svoje Embedded+ arhitekture juče, AMD je efektivno postavio pitanje: Zašto birati jednu arhitekturu kada možete imati pet?

PCPress.rs Image

x86, Vega grafika, XDNA veštačka inteligencija i FPGA kola

The House of Zen’s najnovija ponuda uparuje x64 Ryzen procesor sa Versal AI Edge sistemom na čipu putem PCIe-a, tako da mogu biti korišćeni na jednoj ploči u aplikacijama obrade podataka niskog napona, niske latencije, na primer, na mrežnom rubu. Glavni procesor može biti izabran iz porodice Ryzen Embedded R2000, koja je lansirana 2022. godine i ima do četiri Zen+ CPU jezgra, 16 staza PCIe 3.0 i do osam Radeon Vega grafičkih jedinica za obradu.

Taj čip ima posvećenu PCIe vezu sa AMD Versal Adaptivnim SoC-om, čiji je prvi deo stigao 2021. godine. Ovi Versal delovi sadrže komplement AI motora, FPGA i četiri Arm-dizajnirana CPU jezgra — dva Cortex-A72 i dva Cortex-R5. Što se tiče ML obrade, AMD tvrdi da su njegovi najbolji Versal čipovi sposobni da obrade oko 228 TOPS-a na INT8.

Pročitajte i:  AMD je lansirao par novih budget čipova u svojoj 8000-seriji, uklanjajući GPU-ove sa svojih APU-ova

Kako naziv Embedded+ ukazuje, ovakva vrsta stvari treba da se koristi u uređajima koji su napravljeni da traju u relativno teškim uslovima – javni displeji, instrumentacija i mašine na terenu, obrada na mrežnom rubu, transport i automobilska industrija, i tako dalje. Ne mora da bude najnoviji i najsnažniji – pouzdanost, cena, efikasnost napajanja u odnosu na performanse, prostor i validacija specifičnih radnih opterećenja često su važniji. Stoga se očekuje korišćenje starijih arhitektura za ove čipove.

Zaista, AMD ima svoje ciljeve postavljene posebno na industrijsku robotiku, maloprodaju i nadzor sigurnosti, pametnu opremu za gradove, mrežiranje, mašinsko vizuelno prepoznavanje i medicinsko slikanje; njegovi klijenti će odlučiti da li hardver ima latenciju, snagu i obradne linije za njihove aplikacije.

“U automatizovanim sistemima, senzorski podaci imaju smanjenu vrednost sa vremenom i moraju da rade sa najsvježijim informacijama kako bi omogućili najniži latencioni deterministički odgovor. U industrijskim i medicinskim aplikacijama, mnoge odluke moraju da se donose u milisekundama,” izjavio je Chetan Khona, viši direktor AMD-a za industrijsku viziju, tržište zdravstva i nauku.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Da bi postigli ove ciljeve latencije, AMD podstiče programere da razbiju svoja radna opterećenja na manje delove koji mogu biti pojedinačno ubrzani različitim arhitekturama obrade platforme. Na primer, FPGA i AI motori Adaptivnog SoC-a mogu se koristiti za predprocesiranje i klasifikaciju strujnih podataka sa više senzora ili feedova, dok CPU i GPU jezgra Ryzen procesora pokreću kontrolne sisteme i grafički korisnički interfejs.

Naravno, to se često dešava u sistemima sa mešovitim jezgrima, i AMD nije prvi koji na jednu ploču ili čak u jedan čip stavlja mešavinu arhitektura. To je očigledno. Ono što je ovde zanimljivo je to što AMD to radi ne samo sa Ryzen i Versal porodicama već i sa jakim naglaskom na veštačkoj inteligenciji na ugrađenom i mrežnom rubu, što ne bi činio da ljudi to ne žele. Idealno.

Jedan od prvih sistema baziranih na AMD-ovom Embedded+ dizajnu je Edge+ VPR-4616-MB kompanije Sapphire, koji povezuje četvorojezgarni Ryzen Embedded R2314 procesor sa Versal AI Edge VE2302 Adaptivnim SoC-om na mini-ITX veličini ploče koja navodno troši samo 30 vati. Sapphire takođe planira da ponudi matičnu ploču kao potpuno sastavljen računar sa memorijom, skladištem, napajanjem i kućištem.

Pročitajte i:  AMD cilja Nvidiu sa Instinct MI325X GPU od 288 GB koji dolazi ove godine

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,