BIZIT plus

Američka kompanija koristi moždane implante za tretiranje slepila, gluvoće i depresije

Revolucionarna tehnologija koja bi mogla da promeni život osoba sa invaliditetom razvija se u američkoj kompaniji Blackrock Neurotech. 

PCPress.rs Image

Implantat bi mogao značajno poboljšati kvalitet života osoba sa ozbiljnim invaliditetom

Ova kompanija je ugradila NeuroPort Array čipove u 50 osoba sa nadom da će značajno poboljšati život osoba sa paralizom, depresijom i fizičkim invaliditetom. Kompanija ima za cilj da osobe sa implantatom na kraju kontrolišu robotske ruke i električna invalidska kolica koristeći svoj mozak, međutim, ova tehnologija je još uvek u eksperimentalnoj fazi i daleko je od komercijalne dostupnosti. 

Nathan Copeland, koji je pretrpeo ozbiljnu povredu kičme u saobraćajnoj nesreći 2004. godine, jedan je od pionira ove tehnologije, a ugrađeni čip je dobio 2014. godine. Postigao je “senzorni povratni efekat kroz intrakortikalnu mikrostimulaciju”, što mu je omogućilo da interaguje sa svojim okruženjem na nove načine. Ugrađeni niz omogućava ljudima da se direktno povežu sa računarima, kontrolišu robotske ruke i kolica, igraju video igre i čak povrate osećaj, sve samo svojim signalima mozga.

Implantat pristupa mislima osobe putem 100 mikro igala koje čitaju električne signale koje proizvodi mozak, a koji se dekodiraju pomoću mašinskog učenja. Ovaj uređaj ima potencijal da izvršava složene zadatke, poput korišćenja računara ili crtanja portreta. Međutim, postoji značajno etičko i regulatorno pitanje koje mora biti razmotreno pre nego što se implantat može koristiti van laboratorije – prema Unilad-u, Blackrock Neurotech mora da dobije odobrenje FDA ako se implantat želi izvesti iz laboratorije i interfejsirati sa alatima.

Uprkos izazovima, dugoročna vizija kompanije je da implantat postane jednako dostupan ljudima sa paralizom kao što su pejsmejkeri dostupni ljudima sa srčanim problemima. Ako se odobri i testira na pravi način, implantat bi mogao značajno poboljšati kvalitet života osoba sa ozbiljnim invaliditetom i drugim problemima.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: