ePlaneta

Američka ograničenja pružaju Huawei-ju šansu da popuni prazninu u Kini

Američke mere za ograničavanje izvoza čipova napredne veštačke inteligencije u Kini bi mogle da otvore nova vrata za Huawei.

PCPress.rs Image

Dok je  Nvidia bila istorijski dobavljač AI čipova u Kini sa tržišnim udelom koji prelazi 90%, kineske kompanije, zajedno sa kompanijom Huawei, razvijaju sopstvene verzije  Nvidijinih najprodavanijih čipova, uključujući A100 i H100 grafiku procesorske jedinice.

Huawei čipovi su uporedivi sa  Nvidijinim u pogledu sirove računarske snage. Jedan od ključnih ograničavajući faktora za kineske firme oslanjaju se na većinu projekata na Nvidine čipove i softverski ekosistem, ali to bi moglo da se promeni sa američkim ograničenjima.

Ukoliko bi Huawei uspeo da preuzme Nvidijin tržišni udeo, mogao bi ostvari još jednu pobedu protiv Sjedinjenjih Američkih Država koje su na meti kompanije. Huawei je tokom prošle godine pokazao znake spremnosti da uzvrati američkim ograničenjima otkrivanjem naprednog čipa za pametne telefone uz tvrdnje o prodornim alatima za dizajn čipova.

Osim toga postavio je cilj da postane ključni dobavljač računarske snage za veštačku inteligenciju, a glavnim finansijski direktor Huawei je prošlog meseca izjavio da želi da izgradi računarsku bazu za Kinu i da svetu ponudi „drugu opciju“.

Pročitajte i:  Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Izvor: reuters.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,