Američka vlada želi da ByteDance proda TikTok

TikTok bi mogao da bude zabranjen u Sjedinjenim Državama ako ByteDance odbije zahtev.

PCPress.rs Image

Kompanija se može suočiti sa nacionalnom zabranom

Bajdenova administracija značajno povećava pritisak na ByteDance samo nekoliko dana pre nego što izvršni direktor TikTok-a treba da svedoči pred Kongresom. Prema izveštajima, Wall Street Journal-a, vlada Sjedinjenih Država „zahteva“ da ByteDance proda TikTok.

Novi zahtev, predstavlja veliki udarac za kompaniju, koja je provela više od dve godine pregovarajući sa Komitetom za strana ulaganja (CFIUS) u Sjedinjenim Državama  o svojoj budućnosti u SAD-u. Pregovori su rezultirali sveobuhvatnim partnerstvom sa Oracle-om i drugim merama za zaštitu podataka američkih korisnika.

Navodno, CFIUS sada želi da ByteDance proda svoj deo u kompaniji nakon svega. Ako to ne učini, kompanija se može suočiti sa nacionalnom zabranom. Senat je nedavno predstavio zakone koji bi vladinim zvaničnicima olakšali zabranu TikTok-a. Takođe, Senat je predstavio i druge usluge za koje smatra da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

TikTok je ranije naveo da odustajanje od ByteDance-a ne bi rešilo osnovnu zabrinutost vlade oko bezbednosti podataka. Međutim, prema ranijim izveštajima ove nedelje rukovodioci TikTok-a „razgovaraju o mogućnosti odvajanja od ByteDance-a“ ako pregovori sa CFIUS-om propadnu.

Pročitajte i:  Kina izbacuje AMD i Intel procesore iz vladinih računara

Naravno, ovo nije prvi put da je vlada Sjedinjenih Država pokušala da izvrši pritisak na ByteDance. Bivši predsednik Donald Tramp je takođe pokušao da primora kinesku kompaniju ByteDance da proda aplikaciju američkoj kompaniji. Međutim, najnovije pretnje potpunom zabranom aplikacije, sigurno će pojačati pritisak na izvršnog direktora TikTok-a, Shou Zi Chew-a, koji će se prvi put pojaviti u Kongresu sledeće nedelje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,