ERP 2024

Novi detalji o advokatima kažnjenim zbog korišćenja ChatGPT-a

Sud je naveo da su advokati “zanemarili svoju odgovornost” jer nisu proveravali podatke.

PCPress.rs Image

Steven Schwartz je advokat više od 30 godina

Njujorški advokat Steven Schwartz oslonio se na podatke ChatGPT-a. On je želeo da ChatGPT pronađe i pregleda izvore umesto njega. Rezultat tog postupka je kazna od 5.000 dolara koja je izrečena njemu, njegovom saradniku Peter-u LoDuca-i i njihovoj advokatskoj firmi Levidow, Levidow & Oberman. Schwartz je koristio ChatGPT za slučaj u kojem je muškarac tužio kolumbijsku avio-kompaniju Avianc-a navodeći da je povređen na letu za Njujork.

U ovom slučaju, ChatGPT je proizveo šest lažnih slučajeva. Oni su ili bili netačni ili jednostavno nisu postojali.

U odluci o kazni za Schwartz-a, sudija je naveo: „Tehnološki napredak je uobičajen i ne postoji ništa neprikladno u korišćenju pouzdanog alata veštačke inteligencije. Međutim, postojeća pravila stavljaju advokate u ulogu nadzora kako bi osigurali tačnost svojih podataka“. U suštini, možete koristiti ChatGPT za svoj rad. Međutim, barem proverite njegove tvrdnje. Advokati nisu to učinili. Oni su „zanemarili svoju odgovornost“. Oni su stali uz lažne izjave nakon što je sud doveo u pitanje njihov legitimitet.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija Mac aplikaciju 

Primeri netačnosti i nelogičnosti ChatGPT-a i drugih AI chatbot-ova su široko rasprostranjeni. Chatbot američke Nacionalne asocijacije za poremećaje u ishrani (NEDA) je ljudima koji se oporavljaju od poremećaja u ishrani pružao savete o dijeti. Zatim, u drugom slučaju ChatGPT je pogrešno optužo profesora prava za seksualni napad. Chatbot je tada konstruisao slučaj koristeći nepostojeći članak iz Washington Post-a kao dokaz.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: