ChatGPT: Američki advokat priznao da je koristio AI za istraživanje slučaja

Njujorški advokat se suočava sa sopstvenim sudskim saslušanjem nakon što je njegova firma koristila AI alat ChatGPT za pravna istraživanja.

PCPress.rs Image

“Nisam bio svestan da bi sadržaj koji daje četbot mogao biti lažan”

Sudija je rekao da se sud suočio sa “okolnošću bez presedana” nakon što je pronađeno da se u spisu navode primeri pravnih slučajeva koji nisu postojali. Advokat koji je koristio alat rekao je sudu da “nije bio svestan da bi njegov sadržaj mogao biti lažan”.

ChatGPT kreira originalni tekst na zahtev, ali dolazi sa upozorenjima da može „proizvesti netačne informacije“.

Slučaj je uključivao je čoveka koji je tužio avio-kompaniju zbog navodne telesne povrede. Njegov pravni tim podneo je podnesak u kojem je citirao nekoliko prethodnih sudskih slučajeva u pokušaju da dokaže, koristeći presedan, zašto bi slučaj trebalo da ide dalje.

Ali advokati avio-kompanije su kasnije pisali sudiji da ne mogu da pronađu nekoliko slučajeva koji su navedeni u podnesku.

„Šest od podnetih predmeta izgleda da su lažne sudske odluke sa lažnim citatima i lažnim internim citatima“, napisao je sudija Kastel u nalogu u kojem se od pravnog tima tog čoveka zahteva da se objasni.

Pročitajte i:  Samsung microSD olakšaće AI na uređaju 

Tokom nekoliko podnesaka, pokazalo se da istraživanje nije pripremio Peter LoDuca, advokat tužioca, već njegov kolega iz iste advokatske kancelarije. Steven A Schwartz, koji je advokat više od 30 godina, koristio je ChatGPT da traži slične prethodne slučajeve.

U svojoj pisanoj izjavi, g. Švarc je pojasnio da g. LoDuca nije bio deo istraživanja i da nije znao kako je ono sprovedeno.

G. Švarc je dodao da žali što se oslonio na četbot, za koji je rekao da nikada ranije nije koristio za pravna istraživanja i da “nije bio svestan da bi njegov sadržaj mogao biti lažan”.

On je obećao da nikada neće koristiti veštačku inteligenciju da “dopuni” svoje pravno istraživanje u budućnosti “bez apsolutne provere njene autentičnosti”.

Čini se da snimci ekrana priloženi podnesku pokazuju razgovor između gospodina Švarca i ChatGPT-a.

„Da li je Varghese pravi slučaj“, piše u jednoj poruci, koja se pominje Varghese protiv China Southern Airlines Co Ltd, jedan od slučajeva koji nijedan drugi advokat nije mogao da pronađe.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

ChatGPT odgovara da da, jeste – pozivajući “S” da pita: “Koji je vaš izvor”.

Nakon „dvostruke provere“, ChatGPT ponovo odgovara da je slučaj stvaran i da se može naći u pravnim referentnim bazama podataka kao što su LexisNexis i Westlaw.

Kaže da su i drugi slučajevi koje je dostavio gospodinu Švarcu takođe stvarni.

Obojici advokata, koji rade za firmu Levidow, Levidow & Oberman, naloženo je da objasne zašto ne bi trebalo da budu disciplinski kažnjeni na ročištu 8. juna.

Izvor:  Bbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,